Sunday, March 14, 2021

Μπακαλιάρος | Bakaliaros | บากาเลี่ยรอส | ปลาเค็ม (ปลาคอด) ทอดเบียร์ แบบดั้งเดิม

 





Μπακαλιάρος | Bakaliaros


The Greek usually made it on 25th of March. This day the Greek also celebrate the Revolution against the Turkish in 1821. So this food is the traditional food, and usually we serve with Skordalia.

Come and see the materials. 



For Skordalia | Σκορδαλιά 


Ingredients 


2 cloves of garlic (8g) 

250g bread, soaked in the water and squeeze

out the water 

1 tbsp of lemon juice, fresh 

1/2 tsp salt 

1/4 tsp pepper 

50ml boiled water, room temperature

120ml olive oil 



Instructions


1. Soaked the bread in the water for about 5 minutes, and squeezing out excess water.


2. Add the garlic, bread, salt, pepper, fresh lemon juice, and water in the blender. Blended well together. 


3. And add olive oil, then again mix until incorporated. Serve with Bakaliaros. 



For the Fish (Cod) 


1200g salted codfish 

2 eggs

260g all purpose flour 

50g cornstarch 

1 tsp salt 

1/4 tsp pepper 

250ml. Cold beer 

1 tsp fresh lemon juice 

oil for fried

- desalting the codfish (rinse, soaked in the water for overnight) and removed the bones. 



Instructions 


1. Rinse, and soaked the salted codfish overnight, remove the bones and skin. Cut into pieces. 


2. Beat well the eggs, salt, and pepper then add cold beer. Mix until incorporated.

3. Then add all purpose flour, cornstarch mix until you have a thick batter. 


4. Dip the fish into the batter and fry them into the hot oil on both sides. Until they have a beautiful golden light brown color.


8. Drain on kitchen pepper, and serve with Skordalia. Enjoy!!





ขั้นตอนการทำ | Instructions









Μπακαλιάρος | บากาเลี่ยรอส


    ชาวกรีกมักทำ"บาคาเลี่ยรอส"ในวันที่ 25 มีนาคมของทุกปี  ในวันนี้ชาวกรีกยังเฉลิมฉลองการปฏิวัติต่อต้านตุรกีสำเร็จในปี 1821 ดังนั้นอาหารนี้จึงเป็นเสมือนสัญลักษณ์ และประเพณี แบบดั้งเดิม ที่นิยมปฎิบัติกันสืบมาจนถึงทุกวันนี้เลยค่ะ โดยปกติแล้วเราจะทำ " บาคาเลี่ยรอส" คู่กับ " สคอร์ดาเลีย" 


มาดูวัตถุดิบที่ใช้กันเลยค่ะ


สำหรับ Skordalia สคอร์ดาเลีย


วัตถุดิบที่ใช้


กระเทียม 2 กลีบ (8 กรัม)

ขนมปัง 250 กรัม แช่น้ำ แล้วบีบออกจากน้ำให้หมด

น้ำมะนาวสด 1 ช้อนโต๊ะ

เกลือ 1/2 ช้อนชา

พริกไทย 1/4 ช้อนชา

น้ำต้ม 50 มล. อุณหภูมิห้อง

น้ำมันมะกอก 120 มล.



ขั้นตอนการทำ


1. แช่ขนมปังในน้ำประมาณ 5 นาทีแล้วบีบน้ำออกให้ได้มากที่สุด


2. ใส่กระเทียม ขนมปัง เกลือ พริกไทย น้ำมะนาวสดและน้ำ ลงในเครื่องปั่น แล้วปั่นจนส่วนผสมเข้ากันดี


3. ใส่น้ำมันมะกอกแล้วผสมอีกครั้งจนเข้ากัน เสิร์ฟพร้อมบาคาลิอารอส



สำหรับปลาคอด (Cod)


ปลาคอดเค็ม 1200 กรัม

ไข่ไก่ 2 ฟอง ขนาดกลาง

แป้งสาลีอเนกประสงค์ 260 กรัม

แป้งข้าวโพด 50 กรัม

เกลือ 1 ช้อนชา

พริกไทย 1/4 ช้อนชา

เบียร์เย็น 250 มล. 

น้ำมะนาว 1 ช้อนชา

น้ำมันสำหรับทอด

- ล้างปลาคอด (ล้างแช่ในน้ำค้างคืน) และเลาะเอาก้างออก



ขั้นตอนการทำ


1. ล้างและแช่ปลาคอดเค็มค้างคืน ให้เอาก้างออกให้หมดรวมทั้งให้ลอกหนังออกด้วย (ทอดออกมาจะดูสวยงาม) แล้วหั่นเป็นชิ้นๆ ตามชอบ


2. ตีไข่ เกลือ พริกไทย ให้เข้ากัน แล้วเติมเบียร์ ผสมจนส่วนผสมเข้ากันดี


3. จากนั้นใส่แป้งอเนกสาลีประสงค์ และแป้งข้าวโพด ผสมจนเข้าเป็นเนื้อเดียวกัน จนได้แป้งที่ดูข้นขึ้น ตามคลิปเลยค่ะ


4. ชุปปลาลงในส่วนผสมแป้งแล้วทอดลงในน้ำมันที่ร้อนทั้งสองด้าน จนปลาสุก และมีสีน้ำตาลดูสวยงาม


5. ซับน้ำมันด้วยกระดาษที่ใช้ในครัวแล้วเสิร์ฟพร้อม Skordalia สคอร์ดาเลีย ก็ได้อร่อยแล้วคร้า!!













No comments:

Post a Comment

Ταιλανδικό Noodle ρυζιού τηγανητό | Thai stir-fried Rice Noodles (Soft&Sticky) | ผัดหมี่แบบโบราณ เส้นเหนียวนุ่ม (แบบแม่ทำให้กิน)

  Ταιλανδικό Noodle ρυζιού τηγανητό  (μαλακό και κολλώδες) Συστατικά 2-3 κουταλιές της σούπας. ελαιόλαδο 2 αυγά + αλάτι + πιπέρι 2 σκελίδες ...