Wednesday, February 19, 2020

ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΚΑΝΕΛΑΣ | Kolourakia Kanelas | Greek Cinnamon Cookies | คุ๊กกี้ซินนามอน






ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΚΑΝΕΛΑΣ

Kolourakia Kanelas

Greek Cinnamon Cookies



Ingredients 

1. 1065g all-purpose flour
2. 20g baking powder
3. 230g unsalted butter
4. 300g shortening
5. 550g sugar
6. 1 large egg
7. 1/8 tsp. salt
8. 7.5g vanilla sugar
9. 80ml milk 3.5% fat
10. 50g cinnamon ground
11. 150ml fresh orange juice 
12. ½ baking soda 

For topped
1 egg + 1 tbsp milk 
sesame seeds

Instructions

1. Preheat the oven to 170℃ top and bottom

2. Sift flour and baking powder together, then set aside.

3. In the mixing bowl, pour the butter, shortening, and sugar. Beat until becomes fluffy! 

4. Then combine egg, salt, vanilla sugar.

5. Mix well together milk, and cinnamon, set aside. Pour ½ tsp of  baking soda into the orange juice, mix with a spoon until form then add to the battle, and mix well together.

6. Add the flour mixture, divide 2-3 mix with your hands until the ingredients are combined. The dough should be soft.

7. Spreading to small dough(I got 80 cookies) then shape them, and lines on the baking tray, brush with the egg mixture and sprinkle with sesame then throw in the oven 😉

8. Bake for about 20-22 minutes. Let cool and enjoys ❤

Hope you enjoy baking with me, if there is any question. Please leave me in the comments below.



ขั้นตอนการทำ / Instruction







คูลูลาเกี่ย คาเน่ลัส | คุ๊กกี้ซินนามอน(คุ๊กกี้ฉบับคนกรีกทำทาน)


วัตถุดิบ

1. แป้งสาลีอเนกประสงค์ 1065 กรัม
2. เบรคกิ้งเพาว์เดอร์ 20 กรัม
3. เนยจืด 230 กรัม
4. เนยขาว 300 กรัม
5. น้ำตาล 550 กรัม
6. ไข่ (ใหญ่) 1 ฟอง
7. เกลือ 1/8 ชช.
8. น้ำตาลวานิลลา 7.5 กรัม
9. นมสด 80 มล.
10. ผงอบเชย 50 กรัม
11. น้ำส้ม 150 มล.
12. เบรคกิ้งโซดา ½ ชช.

สำหรับแต่งหน้าคุ๊กกี้
ไข่ 1 ฟอง + นมสด 1 ชต.
งาขาว ตามต้องการ

ขั้นตอนการทำ

1. วอร์มเตาอบไว้ที่อุณหภูมิ 170℃ ไฟบน-ล่าง

3. ร่อนแป้งที่ผสมเบรคกิ้งเพาว์เดอร์แล้วพักไว้

3. ใส่เนย เนยขาว และน้ำตาลในโถตี ตีจนเนยขึ้นฟู

4. พอเนยฟูได้ที่แล้ว เติมไข่ และน้ำตาลวานิลลา ตีจนส่วนผสมเข้ากันดี

5. เติมนมสด และอบเชยป่น ผสมให้เป็นเนื้อเดียวกัน พักไว้ ให้ผสมน้ำส้มและเบรคกิ้งโซดาใช้ช้อนคนจนเป็นโฟม แล้วเทกลับใส่ส่วนผสมที่พักไว้ และตีจนส่วนผสมเข้ากันดี

6. พอส่วนผสมเข้ากันดีแล้ว ให้ทยอยใส่แป้ง แบ่งใส่ 2-3 ครั้ง นวดด้วยมือ พอเสร็จจะได้เนื้อโดที่นุ่ม ปั้นไม่ติดมือ

7. แบ่งเป็นก้อนเล็กๆ เราได้ 80 ชิ้น ปั้นขึ้นรูปตามต้องการ หรือจะทำเป็นเลขหนึ่งไทยแบบเราก็ได้ค่ะ จากนั้นทาหน้าด้วยไข่ ตามด้วยโรยงา(หรือถ้าไม่ชอบก็ข้ามไปได้เลยค่ะ

8. พอเสร็จก็เอาเข้าอบประมาณ 20-22 นาทีก็ได้อร่อยแล้วค่ะ

ขอให้เพื่อนๆ มีความสุขในการอบขนมนะคะ ถ้ามีข้อสงสัยในขั้นตอนไหนก็ฝากคำถามไว้ด้านล่างเลยค่ะ💕












No comments:

Post a Comment

Ταιλανδικό Noodle ρυζιού τηγανητό | Thai stir-fried Rice Noodles (Soft&Sticky) | ผัดหมี่แบบโบราณ เส้นเหนียวนุ่ม (แบบแม่ทำให้กิน)

  Ταιλανδικό Noodle ρυζιού τηγανητό  (μαλακό και κολλώδες) Συστατικά 2-3 κουταλιές της σούπας. ελαιόλαδο 2 αυγά + αλάτι + πιπέρι 2 σκελίδες ...