Tuesday, August 20, 2019

Παπουτσάκια | Papoutsakia | ปาปู้ช่ะเกี่ย | อบมะเขือยาวใส่ชอสเนื้อและเบชาเมล





Παπουτσάκια | Papoutsakia


Time: 1 hour 30 minutes
Preparation: 10 minutes
Cooking: 80 minutes



Ingredients (Serves 4)


Step 1 
4 large eggplants
Salt/pepper/olive oil 


Step 2 Meat sauce
300g Beef minced 
35 ml. olive oil 
1(140g) onion, chopped
3 ( 18g) cloves of garlic, chopped
1 tsp. salt
1/4 tsp. black pepper
1/4 tsp. cloves ground
1/4 tsp. cinnamon ground
1/2 tsp. sugar
40ml. red wine
300g tomatoes chopped / canned of tomatoes chopped
1 tbs. tomato puree
A bunch of parsley (80g)


Step 3 Bechamel sauce
45 g. butter
25g flour (all purpose used )
20g corn starch 
500 ml. milk(room temperature)
1/4 tsp. salt
1/8 tsp. black pepper
1/4 tsp. nutmeg ground
1 (large) egg yolk
50g. parmesan cheese (grated)




Instructions


1. Preparing, remove the stalks,and cut in half lengthwise, then soak in saltwater for about 15-20 minutes.


2. Take out the eggplants from the water and squeeze with your hands, then put on the colander. Then lay on the baking tray, add salt, pepper, and olive oil, rub them with your hand, and put in the oven on 200℃ for about 20-30 minutes or until the eggplant soft. Let cool and mashed only the flesh with a spoon, create a space for the meat sauce, and bechamel sauce.


3. Prepare the meat sauce, heat the pan on medium high and add the some olive oil. Stir in the onions (chopped),  garlic (chopped) saute until soft, then browned the ground beef, add salt, black pepper, cloves ground, cinnmon ground, sugar, mix together. Add the red wine saute for a few minutes until has evaporated. Add tomatoes sauce, tomato puree mix well together, cook til the most moisture had gone, and add parsley stirring together, set aside.


4. Prepare the bechamel sauce, use a medium or smaller pot to melt the butter over low medium heat. Add together with  plain flour, corn starch and whisk until light golden brown. Add milk, keep whisking continously, once it looks thicken, stir in nutmeg grourd, salt, black pepper, then closed the flame and add the egg yolk quickly whisk until combined, follow up with  parmesan cheese(grated). Mix until incorporated, looks smooth, and thicken. set aside.


5. For assemble, scoops the meat sauce on the eggplants, and add on bechamel sauce. Smooth out with a spoon, then sprinkle with parmesan cheese (grated)


6. Preheated oven at 190C° bake on top and bottom heating, without fan, for about 15-20 minutes, or until crust turns light golden brown.


Notes;
1. Baking time is depending on accordingly to the type of your oven.




ขั้นตอนการทำ / Instructions




ปาปู้ช่ะเกี่ย 

อบมะเขือยาวใส่ชอสเนื้อและเบชาเมล


เวลารวม: 1.30 ชม.
เวลาเตรียม: 10 นาที
เวลาปรุง: 80 นาที


วัตถุดิบ สำหรับเสิร์ฟ 4 ที่


ขั้นตอนที่ 1 มะเขือม่วง 4 ลูกใหญ่

มะเขือม่วง 4 ลูกใหญ่
เกลือ/พริกไทยดำ/น้ำมัน



ขั้นตอนที่ 2 ส่วนผสมสำหรับซอสเนื้อ

เนื้อบด 300 กรัม
น้ำมันมะกอก 35 มล.
หอมแดงใหญ่สับ 1 หัว (140 กรัม)
กระเทียมสับ 3 กลีบ (18 กรัม)
เกลือ 1 ชช.
พริกไทยดำป่น 1/4 ชช.
ผงกานพลู 1/4 ชช.
ผงอบเชย 1/4 ชช.
น้ำตาล 1/2 ชช.
ไวน์แดง 40 มล.
ซอสมะเขือเทศเข้มข้น 1 ชต.
มะเขือเทศสับ 300 กรัม
ผักชี 1 กำ (80 กรัม)



ขั้นตอนที่ 3 ส่วนผสมซอสเบชาเมล(ซอสครีม)

นมสด 500 มล.
เนย 45 กรัม
แป้งสาลีอเนกประสงค์ 25 กรัม
แป้งข้าวโพด  20 กรัม
เกลือ 1/4 ชช.
พริกไทยดำป่น 1/8 ชช.
จันน์เทศป่น 1/4 ชช.
ไข่แดง (ใหญ่) 1 ฟอง
ชีสพาร์เมซานขูด 50 กรัม



ขั้นตอนการทำ


1. เตรียมทำความสะอาดและมะเขือผ่าครึ่ง แช่น้ำเกลือประมาณ 15-20 นาที


2. จากน้ำเกลือและใส่กระชอนไว้ รอให้น้ำสะเด็ดออกหมด เรียงใส่ถาดอบจนเต็มและใส่พริกไทย และน้ำมันมะกอก เข้าอบ 15-20 นาที หรือจนมะเขือนิ่มสุก เมื่อสุกนิ่มแล้ว พักให้เย็น ใช้ช้อนบดเนื้อและทำร่องสำหรับใส่ ซอสเนื้อ และครีมซอส


3. เตรียมทำซอสเนื้อ ตั้งกะทะเปิดไฟร้อนสูงปานกลางใส่น้ำมันโอลีฟรอให้น้ำมันร้อนได้ที่ใส่หัวหอมสับ กระเทียมสับ ผัดจนสุกหอม ตามด้วยเนื้อใส่ผัดจนสุก ใส่เกลือ พริกไทยดำ ผงกานพลู ผงอบเชย น้ำตาล ผัดให้เข้ากัน เติมไวน์แดง รอ 2-3 นาทีจนไวน์ระเหยหมด เติมซอสมะเขือเทศ และซอสมะเขือเทศเข้มข้น คนจนส่วนผสมเข้ากัน ผัดจนเกือบแห้งใส่ผักชีผัดให้เข้ากันพักไว้ หรือถ้าใครชอบให้เนื้อนุ่มให้ใส่น้ำปิดฝารอจนน้ำระเหยเกือบหมดและใส่ผักชีพักไว้ค่ะ


4. ขั้นตอนการเตรียมซอสเบชาเมล(ครีมซอส) เตรียมหม้อขนาดกลางหรือเล็ก ตั้งเตาเปิดไฟปานกลางต่ำ ใส่เนย จากนั้นใส่แป้งอเนกประสงค์และแป้งข้าวโพดลงผัดๆ จนแป้งเป็นสีน้ำตาลอ่อน จากนั้นให้ทยอยใส่นมพร้อมๆกับกวนแป้งไปพร้อมๆกันค่ะ รอจนแป้งเริ่มข้นขึ้น ใส่จันน์เทศป่น เกลือ พริกไทยดำป่น ผสมให้เข้ากัน ปิดไฟ เทไข่แดงกวนอย่างไวเพื่อไม่ให้ไข่จับตัว พอไข่เข้ากันดีแล้วใส่ชีสพาร์เมซาน ผสมจนเข้ากัน แป้งดูแล้วข้นและนวลเนียนก็ได้ที่แล้วค่ะ จากนั้นให้พักไว้ค่ะ


5. สำหรับขั้นตอนสุดท้าย ตักซอสเนื้อใส่มะเขือม่วงที่ทำเป็นร่องไว้ อย่าใส่เต็มมากนะคะให้เหลือที่ว่างสำหรับซอสครีมด้วย ตามด้วย ซอสเบชาเมลข้างบน ใช้ช้อนเกลี่ยให้ทั่ว พอเสร็จก็โรยหน้าด้วยชีสขูด(ชีสพาร์เมซานที่เหลือ)บางๆ


6. อบที่อุณหภูมิ 190c° ไฟบน-ล่าง ประมาณ 15-20 นาที หรือจนกว่าจะสุกหน้าเบชาเมลจะเป็นสีน้ำตาลอ่อน


หมายเหตุ
1. เวลาอบขึ้นอยู่กับขนาด และรุ่นของเตาอบด้วยนะคะ 


















No comments:

Post a Comment

Ταιλανδικό Noodle ρυζιού τηγανητό | Thai stir-fried Rice Noodles (Soft&Sticky) | ผัดหมี่แบบโบราณ เส้นเหนียวนุ่ม (แบบแม่ทำให้กิน)

  Ταιλανδικό Noodle ρυζιού τηγανητό  (μαλακό και κολλώδες) Συστατικά 2-3 κουταλιές της σούπας. ελαιόλαδο 2 αυγά + αλάτι + πιπέρι 2 σκελίδες ...