Tuesday, August 13, 2019

Chocolate Chiffon Cake | เค้กชิฟฟ่อน ช็อกโกแล็ต





Chocolate Chiffon Cake

Time: 55 minutes
Preparation: 10 minutes
Cooking: 45 minutes

Ingredients 

225g cake flour
25g cocoa powder (Duth-Processed)
1 tsp. baking powder
1/4 tsp. salt
250g sugar
6 (medium)eggs yolk
-----------------------------
180ml. Milk
120ml. sunflower oil
1 tsp. vanilla extract
-----------------------------
6 (medium) eggs white(chill in refrigerator for about 15-20 minutes)
100g sugar

Instructions

1. Shift cake flour, cocoa powder, baking powder, salt, sugar mix well together. Then add eggs yolk and pour in the milk mixture (milk+oil+vannilla) mix the ingredients until combined, set aside.

2. Whisk the white eggs with the sugar until soft peak
Pour the white eggs mixture 1/3 into the wet mixture, Then gradually fold until incorporated, then put all the mixture back into the egg white mixture and again gradually fold till combined and smooth. pour in the baking container, and put in the oven.

3. Preheat on 180c° / bake for about  45 minutes

4. Let cool, shift icing sugar on top, and Enjoy 

Notes: 

(2) the whisk, and whisking bowl for eggs white mixture must be cool, and really clean.

(3) the baking time is depending on the type of your own oven.




ขั้นตอนการทำ/Instructions






เค้กชิฟฟ่อน ช็อกโกแล็ต


วัตถุดิบที่ใช้

ส่วนที่ 1
แป้งเค้ก 225 กรัม
ผงโกโก้ 25 กรัม 
เบคกิ้งเพาว์เดอร์ 1 ชช.
เกลือ 1/4 ชช.
น้ำตาลทรายขาว 250 กรัม
ไข่แดง(กลาง) 6 ฟอง

ส่วนที่ 2 
นมสด 180 มล.
น้ำมันดอกทานตะวัน 120 มล.
กลิ่นวานิลา 1 ชช.

ส่วนที่ 3
ไข่ขาว(กลาง) 6 ฟอง (แช่เย็น 15-20 นาที)
น้ำตาลทราย 100 กรัม

ขั้นตอนการทำ

1. ร่อนแป้งเค้ก ผงโกโก้ ผงฟู เกลือ น้ำตาล ผสมให้เข้ากัน จากนั้นเทไข่แดงลงผสม + ส่วนผสมของนม (นมสด+น้ำมัน+กลิ่นวานิลา) ผสมให้เข้ากัน และพักไว้

2. ตีไข่ขาว ค่อยๆทยอยใส่น้ำตาลแบ่งใส่ 3-4 ครั้ง ตีจนตั้งยอดอ่อน เทส่วนผสมไข่ขาว1/3 ใส่ในส่วนผสมเปียก แล้วค่อยๆใช้ไม้พายตะล่อมจนเข้ากัน เมื่อส่วนผสมเข้ากันดีแล้ว ให้เทกลับไปใส่ส่วนผสมของไข่ขาวทั้งหมด แล้วค่อยๆตะล่อมจนเข้ากันค่ะ

3. เทส่วนผสมในพิมพ์ วางลงแรงๆ 2-3 ครั้งเพื่อไล่ฟองอากาศ อุ่นเตาอบที่อุณหภูมิ 180c° อบประมาณ 45  นาที

4. รอให้เย็น ก็ร่อนน้ำตาลไอซ์ซิ่งใส่เลยค่ะ ตัดเสิร์ฟได้เลยค่ะ

หมายเหตุ: 

(2) โถตีและตะกร้อตีต้องเย็น และสะอาด(ส่วนของไข่ขาว)
(3) เวลาที่ใช้อบขึ้นอยู่กับขนาดและชนิดของเตาอบนะคะ





No comments:

Post a Comment

Ταιλανδικό Noodle ρυζιού τηγανητό | Thai stir-fried Rice Noodles (Soft&Sticky) | ผัดหมี่แบบโบราณ เส้นเหนียวนุ่ม (แบบแม่ทำให้กิน)

  Ταιλανδικό Noodle ρυζιού τηγανητό  (μαλακό και κολλώδες) Συστατικά 2-3 κουταλιές της σούπας. ελαιόλαδο 2 αυγά + αλάτι + πιπέρι 2 σκελίδες ...