Wednesday, August 11, 2021

กรีกพาสต้าอบซอสเนื้อและครีมเบชาเมล | Pastitsio | Παστίτσιο

 






Παστίτσιο | Pastitsio 
Greek Bake Pasta with Meat and Bechamel sauce 


Ingredients 


Step 1 - Pasta

500g Greek bucatini / spaghetti no: 2 

230g Feta cheese 

2 (large) eggs 

- Cook spaghetti 90% cooked.



Step 2  - Meat sauce 

1250g Beef, ground 

250g pork, ground 

40ml. Olive oil 

2(large) onions 400g 

3 cloves of garlic 22g  

2 tins of tomato chopped 800g 

1 tbsp tomato paste 

1 tbsp salt, or more if needed 

1 tsp black pepper 

1 tsp  sugar 

1/2 tsp cloves, ground 

1 stick of cinnamon 

2 bay leaves 

100ml. Red wine 

200ml. Water 

- close the lid, and lower the flame to medium low. Let it simmer for about half an hour. 



Step 3 - Bachamel Sauce 

120g unsalted butter

90g All purpose flour 

40g cornstarch 

1300ml fresh milk

400ml condensed milk 

130g parmesan cheese 

120g Greek kefalotyri cheese 

1 tsp salt 

1/4 tsp pepper 

1/2 tsp nutmeg, ground 

2 eggs 


- Mix parmesan and Greek kefalotyri cheese together, use half for bechamel sauce, another half for sprinkle on top.

- close the flame and put eggs, quickly stirring until incorporated


- Bake in preheated oven at 180℃, bake on mode bottom for 20 minutes, then mode top-bottom for about 60 minutes, or until it look beautiful golden. 

- When the food is ready, do not cut immediately. let cool down the temperature for about 30-40 minutes.



ขั้นตอนการทำ | Instructions










Pastitsio
ปัสทิตเชี่ยว
กรีกพาสต้าอบซอสเนื้อและครีมเบชาเมล



วัตถุดิบที่ใช้


ขั้นแรก - พาสต้า 


สปาเก็ตตี้ เบอร์: 2  500g 

เฟต้าชีส 230 กรัม

ไข่ (ใหญ่) 2 ฟอง

- ต้มสปาเก็ตตี้ให้สุกประมาณ 90%




ขั้นที่สอง - ซอสเนื้อ


 เนื้อบด 1250 กรัม

 หมูบด 250 กรัม

 น้ำมันมะกอก 40 มล. 

 หอมหัวใหญ่ 400 กรัม 2 (ใหญ่)

 กระเทียม 3 กลีบ 22 กรัม

 มะเขือเทศสับ 2 กระป๋อง  800 กรัม

 ซอสมะเขือเทศเข้มข้น 1 ช้อนโต๊ะ

 เกลือ 1 ช้อนโต๊ะ หรือมากกว่า ถ้าจำเป็น

 พริกไทยดำ 1 ช้อนชา

 น้ำตาล 1 ช้อนชา

 กานพลูบด 1/2 ช้อนชา 

 อบเชย 1 แท่ง

 ใบกระวาน 2 ใบ

 ไวน์แดง 100มล.

 น้ำ 200มล. 

 - ปิดฝาแล้วหรี่ไฟลงเป็นไฟปานกลาง ปล่อยให้เดือดประมาณครึ่งชั่วโมง




ขั้นที่ 3 - ซอสเบชาเมล


เนยจืด 120 กรัม

แป้งสาลีเอนกประสงค์ 90 กรัม

แป้งข้าวโพด 40 กรัม

นมสด 1300มล.

นมข้นจืด 400มล.

พาร์เมซานชีส 130 กรัม

ชีส kefalotyri กรีก 120 กรัม

เกลือ 1 ช้อนชา

พริกไทย 1/4 ช้อนชา

จันทน์เทศบด 1/2 ช้อนชา 

ไข่ 2 ฟอง


- ผสมชีสพาร์เมซานกับ เคฟาโลทีริ เข้าด้วยกัน ให้ใส่ในซอสเบชาเมลครึ่งนึง อีกครึ่งนึ่งไว้โรยหน้าก่อนเข้าอบ

- ปิดไฟ ใส่ไข่ คนจนไข่เป็นเนื้อเดียวกันกับเนื้อครีม พักไว้


อบในเตาอบที่อุ่นไว้รอก่อนแล้วที่อุณหภูมิ 180℃ อบในโหมดไฟล่าง 20 นาที แล้วเปลี่ยนเป็นไฟบน-ล่าง อีกประมาณ 60 นาที หรือจนกว่าหน้าเบชาเมลจะออกน้ำตาลทอง 


- เมื่ออบเสร็จแล้ว อย่าเพิ่งตัดเสิรฟ์เลยนะคะ ไม่งั้นหน้าจะเละค่ะ รอให้เนื้อครีมเซ็ตตัวก่อน สัก 30-40 นาทีค่ะ









No comments:

Post a Comment

Ταιλανδικό Noodle ρυζιού τηγανητό | Thai stir-fried Rice Noodles (Soft&Sticky) | ผัดหมี่แบบโบราณ เส้นเหนียวนุ่ม (แบบแม่ทำให้กิน)

  Ταιλανδικό Noodle ρυζιού τηγανητό  (μαλακό και κολλώδες) Συστατικά 2-3 κουταλιές της σούπας. ελαιόλαδο 2 αυγά + αλάτι + πιπέρι 2 σκελίδες ...