Tuesday, June 9, 2020

Γεμιστά ψωμάκια με χοιρινό στον ατμό | Steamed Pork Buns | ซาลาเปา ไส้หมู สูตรประยุกต์








Γεμιστά ψωμάκια με χοιρινό στον ατμό

Steamed Pork Bun



Ingredients




First Dough


100g. all purpose flour

1 tbsp. sugar
8g. Dry yeast
200 ml of warm milk


Second Dough


135g. All purpose flour

100g. Cake flour
1 tsp. baking powder
1/2 cup salt
100g. sugar
4 tbsp. olive oil 


For pork filling


220g. minced pork

20g. Greek coriander, finely chopped
1 fresh onion, 60g., finely chopped
1 carrot, small, 55g., finely chopped
1 clove garlic, 8g., finely chopped
1 tsp. salt
1/4 tsp. pepper
1 tbsp. oyster sauce
1 tbsp. soy sauce
1 tbsp. teriyaki sauce
1 tsp. sugar
2 tbsp. olive oil





Instructions


1. For the first Dough,  Mix well together all purpose flour, sugar, yeast and warm milk, then set aside for 1 hour. (Activated the yeast)



2. For the dough mixture, mix all purpose flour, cake flour, baking powder, salt, sugar, vegetable oil together.  Then pour the yeast mixture (First Dough mixture) into the mixture and knead just until incorporated together. Set aside for 2 hours or until the dough is doubled in size.



3. Once the dough has rise up, punch and divide the dough into 13 pieces, 55 grams per piece, then shape into round balls.  Once finished, allow the dough to rise for another 1 hours and 30 minutes or until the dough is doubled in size.



4. While waiting for the dough to rise, let makes minced pork filling,  Pour all ingredients for filling. Mix by hand. Season as you like. Once finished, set aside in the refrigerator.



5. Once the dough is doubled in size, use the roller roll the balls, one by one into a circle.  And scoop the pork filling, add 1 tablespoon per 1 ball, then fold to make a round ball  Or depending on you. Shape them as you like. When you are done, let the dough rise for another 30 minutes or until the dough will be doubled in size.




6. Once the dough is ready, heat up the steam pot on high until the water comes to boil, then reduce the heat to low. Put the buns, and steaming for about 20 minutes. Enjoy 😊





ขั้นตอนการทำ | Instructions









ซาลาเปาไส้หมู สูตรประยุกต์



แป้งหัวเชื้อ


แป้งสาลีอเนกประสงค์ 100 กรัม

น้ำตาล 1 ชต.
ยีสต์ผง 8 กรัม
นมอุ่น 200มล.

แป้งโดว์


แป้งสาลีอเนกประสงค์ 135 กรัม

แป้งเค้ก 100 กรัม
ผงฟู 1 ชช.
เกลือ 1/2 ชช.
น้ำตาล 100 กรัม
น้ำมันมะกอก 4 ชต.

สำหรับไส้หมู


หมูบด 220 กรัม

ผักชีหอมกรีก 20 กรัม สับละเอียด
หอมสด 1 ต้น 60 กรัม หั่นละเอียด
แครอท 1 หัวเล็ก 55 กรัม หั่นละเอียด
กระเทียม 1 กลีบ 8 กรัม สับละเอียด
เกลือ 1 ชช.
พริกไทย 1/4 ชช.
น้ำมันหอย 1 ชต.
ซีอิ๊วขาว 2 ชต.
ซอสเทอริยากิ 1 ชต.
น้ำตาล 1 ชช.
น้ำมันมะกอก 2 ชต.





ขั้นตอนการทำ



1. สำหรับแป้งหัวเชื้อ ผสมแป้งสาลีอเนกประสงค์ น้ำตาล ยีสต์ และนมอุ่นให้เข้ากัน และพักไว้ 1 ชม.

2. สำหรับส่วนผสมแป้งโดว์ ผสมแป้งสาลีอเนกประสงค์ แป้งเค้ก ผงฟู เกลือ น้ำตาล น้ำมันพืชให้เข้ากัน จากนั้นให้เทส่วนผสมยีสต์ (แป้งหัวเชื้อ) ลงผสมและนวดแค่พอให้ส่วนผสมทั้งหมดเข้ากัน พักไว้อีก 2 ชม. หรือจนกว่าแป้งโดว์จะใหญ่ขึ้นอีกเท่าตัว


3. พอแป้งโดว์ได้ที่แล้ว ให้แบ่งแป้งโดว์ออกเป็น 13 ชิ้น ชิ้นละ 55 กรัม จากนั้นก็ปั้นเป็นลูกกลมๆ พอเสร็จให้พักแป้งอีก 1.30 ชม. หรือจนกว่าแป้งโดว์จะฟูขึ้นอีกเท่าตัว


4. ในระหว่างที่รอแป้งโดว์ในรอบที่สาม ให้ทำไส้หมูสับไว้รอเลยค่ะ เทส่วนผสมสำหรับไส้ทั้งหมดเข้าด้วยกัน ผสมด้วยมือ ปรุงรสตามชอบ พอเสร็จให้พักไว้ในตู้เย็น


5. พอแป้งโดว์ในข้อ 3 ได้ที่แล้ว ให้นำมารีดเป็นวงกลม และตักไส้หมูที่ผสมไว้ ตักใส่ 1ชต.ต่อ 1 ลูก จากนั้นก็จับจีบปิดให้เป็นลูกกลมๆ หรือแล้วแต่เพื่อนๆ จะปั้นตามชอบค่ะพอเสร็จก็พักแป้งอีก 30 นาทีหรือจนกว่าแป้งโดว์จะฟูขึ้นอีกเท่าตัวค่ะ 


6. พอแป้งโดว์ได้ที่แล้วให้นึ่งได้เลยค่ะ ให้ใช้ไฟสูงจนน้ำเดือด และลดลงเป็นไฟอ่อนก่อนเอาซาลเปาเข้านึ่งนะคะ นึ่ง ประมาณ 20 นาทีก็ได้อร่อยแล้วค่ะ




❤ เวลาที่เรารอแป้งโดว์ให้ขยายใหญ่อีกเท่าตัว ขึ้นอยู่อุณหภูมิของแต่ละบ้านนะคะ






No comments:

Post a Comment

Ταιλανδικό Noodle ρυζιού τηγανητό | Thai stir-fried Rice Noodles (Soft&Sticky) | ผัดหมี่แบบโบราณ เส้นเหนียวนุ่ม (แบบแม่ทำให้กิน)

  Ταιλανδικό Noodle ρυζιού τηγανητό  (μαλακό και κολλώδες) Συστατικά 2-3 κουταλιές της σούπας. ελαιόλαδο 2 αυγά + αλάτι + πιπέρι 2 σκελίδες ...