Tuesday, June 9, 2020

Στιφάδο Μοσχάρι | Stifado Beef | Greek Beef Stew with Onions | สทิฟาโด เนื้อ | เนื้อสตูว์





Στιφάδο Μοσχάρι 

Stifado Beef |  Greek Beef Stew with Onions


Ingredients

1.4 kg. Good quality beef stew
75 ml extra virgin olive oil
1.4 kg shallot onion
8 (45g) cloves garlic
1 tbsp tomato pure
400g tin tomatoes chopped
1 tbsp salt, add more if needed
1/2 tsp sugar
1 tsp pepper
2 cinnamon sticks
2 bay leaves
125ml red wine
400ml water




Instructions

1. Prepare the ingredients, for the beef cubes to 2×2 inch, and onions, remove the skin.

2.heat up the olive oil on medium, slowly pour in the beef. Stering until the beef cooked both sides.

3. Pour in the tomato pure, tin chopped tomatoes, salt, sugar, black pepper, garlic, Bay leaves, cinnamon stick, and red wine. Ster well together, and wait for 3-4 minutes until the red wine has evaporated. Then add the water, close the lid and let it simmer for about 30 minutes. (used the heat on medium low)

4.Once the meat sauce is ready, pour the shallot in a deep baking pot/pan, and following with the sauce(add water if needed). Close the lid. 

5. Preheat the oven to 220℃ top and bottom. Put in for 1 hour and 50 minutes, or until the sauce looks thicken, and the beef is tender. Enjoy!!!



                                    ขั้นตอนการทำ | Instructions

     








สทิฟาโด เนื้อ | สตูว์เนื้อ แบบคนกรีก



วัตถุดิบที่ใช้

เนื้อสตูว์คุณภาพดี 1.4 กก.
น้ำมันมะกอกบริสุทธิ์ 75 มล
หอมแดงหอมแดง 1.4 กก
กระเทียม 8 กลีบ(45กรัม)
ซอสมะเขือเทศเข้มข้น 1 ชต.
มะเขือเทศสับกระป๋อง 400 กรัม
เกลือ 1 ชต. (เพิ่ม-ลด ตามต้องการ)
น้ำตาล 1/2 ช้อนชา
พริกไทย 1 ช้อนชา
แท่งอบเชย 2 แท่ง
ใบกระวาน 2 ใบ
ไวน์แดง 125 มล.
น้ำ 400 มล.





ขั้นตอนการทำ
 
1. เตรียมส่วนผสมทั้งหมดให้พร้อมนะคะ หั่นเนื้อให้ได้ขนาดประมาณ 2×2 นิ้ว และหัวหอม ลอกทำความสะอาดให้พร้อมค่ะ

2. ตั้งกระทะเปิดไฟกลางๆ ใส่น้ำมันมะกอกลงไป พอน้ำมันร้อนได้ที่ก็ค่อยๆใส่เนื้อลงไปทีละชิ้นจนหมด  ผัดจนเนื้อสุกทั้งสองด้าน



3. เติมซอสมะเขือเทศเข้มข้น, มะเขือเทศสับ, เกลือ, น้ำตาล, พริกไทยดำ กระเทียม ใบกระวาน อบเชยแท่ง และไวน์แดง รอประมาณ 3-4 นาที จนกว่าไวน์แดงจะระเหยหมด เติมน้ำปิดฝาอีก 30 นาที  ลดไฟให้เหลือกลางๆ ถึงเกือบต่ำ 

4. พอซอสเนื้อสุกได้ที่แล้ว ให้เทหัวหอมใส่ในถาด(ก้นลึก) แล้วตามด้วยซอสเนื้อ (เติมน้ำถ้าต้องการ) ปิดฝา

5. วอร์มเตาอบที่อุณหภูมิ 220℃ อย่างน้อย 10 นาที และเข้าอบ 1.50 ชม. หลังห้าสิบนาทีผ่านไปให้กลับด้านเฉพาะชิ้นเนื้อ จากนั้นให้อบต่อจนเนื้อเปื่อยนุ่มก็อิ่มอร่อยได้เลยค่ะ




❤ ถ้าเป็นสูตรดั้งเดิมจะผัดหัวหอมจนเกือบสุกนะคะ























No comments:

Post a Comment

Ταιλανδικό Noodle ρυζιού τηγανητό | Thai stir-fried Rice Noodles (Soft&Sticky) | ผัดหมี่แบบโบราณ เส้นเหนียวนุ่ม (แบบแม่ทำให้กิน)

  Ταιλανδικό Noodle ρυζιού τηγανητό  (μαλακό και κολλώδες) Συστατικά 2-3 κουταλιές της σούπας. ελαιόλαδο 2 αυγά + αλάτι + πιπέρι 2 σκελίδες ...