Σουτζουκάκια | Soutzoukakia
Greek meatballs baked in tomatoes sauce
Ingredients
For Sauce
50ml olive oil
2 (20g) cloves garlic, chopped
1 (180g ) onion, chopped
1 1/2 tbsp tomato puree
400g canned tomatoes chopped
1/2 tsp cumin
1/2 tsp paprika
1 tsp oregano
1/2 tsp black pepper
2 tsp salt
1 tsp sugar
1 cinnamon stick
2 bay leaves
75ml red wine
500ml water
For Meatballs
400g beef, minced
400g pork, minced
3 (18g) cloves garlic, minced
1 (150g) onion, minced
150g crustless bread, sooked in the water and squeezed dry
1 large egg
2 tsp salt
1/2 tsp black pepper
1 tsp sugar
50ml olive oil
150ml fresh milk
30g fresh parsley, finely chopped
5g mint, finely chopped
For fried
40g All purposes flour
Vegetable oil
Instructions
For Tomatoes sauce
1. Heat up olive oil on high heat. Pour in garlic chopped, onion chopped, and stir until soft.
2. Add tomato pure, canned tomatoes chopped, cumin, paprika, oregano, salt, pepper, sugar, cinnamon stick, bay leaves, and red wine. Stirring well together and wait for 3-4 minutes, or until the wine evaporated. Then add the water. Once it comes to boiled, close the lid and reduce the heat down to medium. Let it simmer for about 20-30 minutes.
3. Once it ready, set aside.
For Meatballs
1. Pour all the ingredients (for Meatballs) in the large bowl, mix and knead until the ingredients are combined. Soft but firm enough to hold the shape.
2. Heat the vegetable oil over high heat. Once the oil ready, shape the meatballs into oval, coat with the flour and slowly drop in hot oil.
3. Cook the meatballs on both sides, and drain the oil on papper towel.
4. Place them in loaf pan or baking containers. Pour over the tomato sauce, and bake them on 200°C (top and bottom) for about 40 minutes.
5. Usually we serve with rice or pasta or potatoes. Enjoy!!
ขั้นตอนการทำ | Instructions
ซูจูก๊าเกี่ย | กรีกมีสบอลอบในซอสมะเขือเทศ
วัตถุดิบที่ใช้
สำหรับซอส
น้ำมันมะกอก 50 มล
กระเทียมสับ 2 กลีบ (20 กรัม)
หัวหอมใหญ่ 1 (180 กรัม) สับ
ซอสมะเขือเทศเข้มข้น 1 1/2 ช้อนโต๊ะ
มะเขือเทศสับกระป๋อง 400 กรัม
ยี่หร่าบด 1/2 ช้อนชา
พริกปาปริก้า 1/2 ช้อนชา
ออริกาโน 1 ช้อนชา
พริกไทยดำ 1/2 ช้อนชา
เกลือ 2 ช้อนชา
น้ำตาล 1 ช้อนชา
อบเชย 1 แท่ง
ใบกระวาน 2 ใบ
ไวน์แดง 75 มล
น้ำ 500 มล
สำหรับมีสบอล
เนื้อบด 400 กรัม
หมูบด 400 กรัม
กระเทียมสับละเอียด 3 กลีบ (18กรัม)
หัวหอมใหญ่สับละเอียด 1 หัว (150 กรัม)
ขนมปังตัดขอบ 150 กรัม แช่ในน้ำแล้วบีบให้สะเด็ดน้ำ
ไข่ขนาดใหญ่ 1 ฟอง
เกลือ 2 ช้อนชา
พริกไทยดำ 1/2 ช้อนชา
น้ำตาล 1 ช้อนชา
น้ำมันมะกอก 50 มล.
นมสด 150 มล.
ผักชีหอมกรีก สับละเอียด 30 กรัม
สะระแหน่สับละเอียด 5 กรัม
สำหรับทอด
แป้งอเนกประสงค์ 40 กรัมสำหรับชุปก่อนทอด
น้ำมันพืช
ขั้นตอนการทำ
สำหรับซอสมะเขือเทศ
1. เปิดไฟค่อนสูง เทกระเทียมสับ และหัวหอมใหญ่สับ ผัดจนหอมสุก
2. ใส่ซอสมะเขือเทศเข้มข้น มะเขือเทศสับกระป๋อง ยี่หร่า ปาปริก้าหวาน ออริกาโน่ พริกไทย เกลือ น้ำตาล อบเชยแบบแท่ง ใบกระวาน และไวน์แดง คนให้ส่วนผสมเข้ากัน จากนั้นให้รอ 3-4 นาทีหรือจนกว่าไวน์จะระเหยหมด จากนั้นให้เติมน้ำ เมื่อน้ำเดือดแล้วให้ปิดฝาเคี่ยว 20-30 นาที
3. เมื่อเสร็จแล้วให้พักไว้
สำหรับมีสบอล
1. เทส่วนผสมทั้งหมด (ส่วนผสมสำหรับมีสบอล) ในชามขนาดใหญ่ ผสมและนวดจนส่วนผสมเข้ากัน จะได้ส่วนผสมที่ นุ่ม และสามารถปั้นขึ้นรูปได้
2. ตั้งกระทะเทน้ำมัน เปิดไฟสูง เมื่อน้ำมันร้อนได้ที่แล้วให้ปั้นมีสบอลเป็นรูปคล้ายวงรี จากนั้นเอาลงชุปกับแป้งบางๆ และค่อยๆหย่อนลงในน้ำมันที่ร้อนได้ที่
3. ทอดมีสบอลให้สุกทั้งสองด้าน แล้วซับน้ำมันด้วยกระดาษที่ใช้ในห้องครัว
4. วางลงบนถาดที่จะใช้อบ เทซอสมะเขือเทศราดให้ทั่ว และเอาเข้าอบที่อุณหภูมิ 200 ° C (ไฟบนและล่าง) ประมาณ 40 นาที
5. เสิร์ฟพร้อมข้าวหรือพาสต้าหรือมันฝรั่ง ก็อร่อยมากมายเลยค่ะ
ขอให้ทุกคนมีความสุขในการทำอาหารนะคะ💗💗
No comments:
Post a Comment