Φασολάδα | Fasolada
Beans Soup Greek Styles
Ingredients
400g white bean, medium size
50ml olive oil
1(135g) onion, chopped
75g celery, chopped
3 (300g) carrots, chopped
2 tsps salt
1/4 tsp black pepper
200g tomatoes chopped
1.5 lt. water
Instructions
1. Soak the beans in the water and let stand for over night (8-10 hours). Rinse a couple of times.
2. Boil the beans for 15 minutes, add one teaspoon of baking soda. We need the bean to get just half soften. Drain with colander, set aside.
3. Heat up the olive oil on medium-high, add onion chopped, celery chopped, saute until soft and fragrance. Then add the bean, carrots chopped, salt, pepper, tomatoes chopped, water and cover with the lid for about 50 minutes. Until the beans are completely soft, and looks thicken. (Compressure cooker used about 15-20 minutes)
4. Serves with olive, or feta cheese, with bread.
❤️ If you don't want to soak the beans, just boil for half an hour or until the bean has half soften plus add 1 tsp of baking soda after 15 minutes of boiled, rinse, drain, and set aside. (2)
ขั้นตอนการทำ/Instructions
ฟ่ะโซลาด่ะ | ซุปถั่วแบบคนกรีก
วัตถุดิบที่ใช้
ถั่วขาวไซส์ขนาดกลาง 400 กรัม
น้ำมันมะกอก 50 มล.
หัวหอมใหญ่สับ 1 หัว (135กรัม)
เซลเลอลีสับ(ขึ้นฉ่าย) 75 กรัม
แครอท หั่นเต๋า 3 หัว (300 กรัม)
เกลือ 2 ชช.
พริกไทยป่น 1/4 ชช.
มะเขือเทศสับ 200 กรัม
น้ำสะอาด 1.5 ลิตร
ขั้นตอนการทำ
1. แช่ถั่วไว้ 1 คืน (8-10 ชม.) ล้างถั่ว 2-3 รอบ
2. นำไปต้มอีก 15 นาที (ใส่ผงเบรคกิ้งโซดา 1ชช. จะช่วยให้ถั่วอ่อนตัวง่ายขึ้น) ต้องให้ถั่วสุกครึ่งนึง กรองน้ำออก พักไว้
3. เปิดไฟกลางๆ ตั้งเตา ใส่น้ำมันมะกอก ตามด้วยหัวหอมสับ ขึ้นฉ่ายหั่นซอย ผัดจนสุกและได้กลิ่นหอมจากนั้นเทถั่ว แครอท เกลือ พริกไทย มะเขือเทศสับ และน้ำสะอาด ปิดฝาประมาณ 50 นาทีก็จะได้ถั่วที่อ่อนนุ่ม น้ำซุปดูข้นขึ้น (ถ้าใช้หม้อแรงดัน ใช้เวลาประมาณ 15-20 นาที)
4. เสิร์ฟคู่กับมะกอกดอง หรือ เฟต้าชีส และขนมปังสักแผ่นก็อร่อยไปอีกแบบค่ะ
❤️ถ้าไม่ได้แช่ถั่ว ให้ใส่เบคกิ้งโซดา 1 ชช. หลังน้ำเดือดไปแล้ว 15 นาที และต้มถั่วต่ออีก 10-15 นาที หรือจนกว่าถั่วจะสุกครึ่งนึง ล้างออก พักไว้(2)
No comments:
Post a Comment