Monday, April 27, 2020

Πασχαλινά κουλουράκια | Traditional Greek Easter cookies | กรีกอีสเตอร์​คุกกี้​














Πασχαλινά Κουλουράκια

Paschalina Koulourakia 

Traditional Greek Easter cookies 

 

Ingredients 


1135g all purposes flour 
1 tbsp baking powder 

300g unsalted butter
A pinch of salt  
285g sugar 
120g honey 
1/2 tsp ground mastic*
1/2 tsp ground mahlep*
Zest from 2 oranges (12g)
1 tsp vanilla extract  
3 large eggs 
50ml milk 
130ml fresh orange juice 
1/4 tsp baking soda 


Instructions 


1. Beat the butter, sugar, honey, mastic, mahlep, orange zest, and mix until fluffy. 

2. Mix eggs, vanilla and milk together, then slowly pour into the butter mixture. Continue to mix until the mixture is light and fluffy. 

3. Sift the flour with baking powder, and pour into the wet mixture spread to 2-3 times. 

4. Put the dough in close container, and chill for 1 hour. 

5. Preheat the oven to 180°C (top and bottom

6. Shapes and size the dough, drop onto the baking sheet. Bake for about 20-25 minutes (depending on the size of the cookies) 


*Mahleb or Mahalepi is an aromatic spice made from the seeds of a species of cherry, Prunus mahaleb (the Mahaleb or St Lucie cherry). The cherry stones are cracked to extract the seed kernel, which is about 5 mm diameter, soft and chewy on extraction. The seed kernel is ground to a powder before use. Its flavour is similar to a combination of bitter almond and cherry, and similar also to marzipan.
In Greek cuisine, mahlep is sometimes added to different types of holiday tsoureki breads, including Christmas bread, the New Year's vasilopita and the braided Easter bread called cheoreg in Armenian and paskalya çöreği in Turkish.

*Mastic (Greek: Μαστίχα) is a resin obtained from the mastic tree (Pistacia lentiscus). In pharmacies and nature shops, it is called Arabic gum (not to be confused with gum arabic) and Yemen gum. In Greece, it is known as tears of Chios, being traditionally produced on the island Chios, and, like other natural resins, is produced in "tears" or droplets.
Originally a sap, mastic is sun-dried into pieces of brittle, translucent resin.





ขั้นตอนการทำ / Instructions 









ปาสฮาลิน่ะ คูลูล่ะเกี่ย

กรีกอีสเตอร์​คุกกี้​ ​ 



วัตถุดิบ​ที่​ใช้​



แป้งสาลี​อเนก​ประสงค์​ 1135 กรัม​

เบรคกิ้งเพาเดอร์​ 1 ชต. 
เนยจืด 300 กรัม
เกลือ​หยิบมือ
น้ำตาล 285 กรัม​
น้ำผึ้ง​ 120 กรัม
มาสติค กัม บด 1/2 ชช. 
ผงมาฮเลบ 1/2 ชช. 
เปลือก​ส้ม​จากส้ม 2 ผล(12 กรัม) 
วานิลลา 1 ชช.​
ไข่ไก่(ใหญ่)​ 3 ฟอง
นมสด​ไขมัน ​3.5% 50มล.
น้ำส้มคั้นสด 130 มล. 
เบรคกิ้งโซดา​ 1/4 ชช. 






ขั้นตอนการทำ


1. ใส่เนย น้ำ​ตาล​ น้ำผึ้ง​ มาสติคกัม ผงมาฮเลบ เปลือก​ส้ม​​ ในโถตี ค่อยๆตีด้วยสปีดต่ำและเพิ่มไปที่สปีด​สูง ตีจนส่วนผสมขึ้นฟู


2. ผสมไข่ น้ำ​ตาลวานิลลา​ กับนมสด ใช้ซ้อมตีให้เข้ากัน จากนั้นค่อยๆ เทลงผสมกับ ส่วนผสม​เนย ตีต่อจนส่วนผสม​เข้ากันจนเนยมีสีอ่อนลงและฟู


3. ร่อน​แป้ง​กับผงฟูแล้วผสมให้เข้ากัน​ ทยอย​แบ่งแป้งใส่ ส่วน​ผสม​เนย 2-3 ครั้งจนหมด และนวดจนส่วนผสมเข้ากันดี

4. แรปด้วย​พลาสติก​และแช่เย็น​ประมาณ​ 1 ชม.

5. วอร์ม​เตาอบ​ไว้ที่อุณหภูมิ​ 180 °C ไฟบน-ล่าง

6. แบ่งคุ๊กกี้​โดว์​และปั้นขึ้น​รูป​ตามชอบ เอาเข้าอบ ประมาณ​ 20-25 นาที (เวลา​อบขึ้น​อยู่กับ​ขนาด​ของ​คุ๊ก​กี้นะคะ)




มาฮเลบ คือเมล็ดเล็กๆที่กระเทาะมาจากข้างในเมล็ดแข็งของเชอรี่ มีกลิ่นหอม และมีรสชาติผสมผสานระหว่างความขมของน้ำมันอัลมอลและเชอรี่อย่างลงตัว

มาสติค กัม เป็นสารสกัดที่ได้จากต้นไม้ประจำถิ่นชื่อ Pistacia lentiscus แถบเมติเตอร์เรเนียน ลักษณะเป็นไม้ยืนต้นทั่วไปนะคะแต่ลำต้นของมันสามารถหลั่งน้ำยางออกมาได้ ที่กรีซมีเยอะที่เกาะฮิออส  (Χιος )









No comments:

Post a Comment

Ταιλανδικό Noodle ρυζιού τηγανητό | Thai stir-fried Rice Noodles (Soft&Sticky) | ผัดหมี่แบบโบราณ เส้นเหนียวนุ่ม (แบบแม่ทำให้กิน)

  Ταιλανδικό Noodle ρυζιού τηγανητό  (μαλακό και κολλώδες) Συστατικά 2-3 κουταλιές της σούπας. ελαιόλαδο 2 αυγά + αλάτι + πιπέρι 2 σκελίδες ...