Thursday, April 9, 2020

Crispy fish stir-fried with Ginger | ผัดขิงปลาทอด








Crispy fish stir-fried with Ginger




Ingredients


Part 1

1 fresh fish (400 grams), bones removed 
1/2 tsp. salt
1/16 tsp. Pepper 
2 tbsp. All purpose flour
Oil for frying



Part 2

2 tablespoons olive oil
1 red onion (60 grams)
2 cloves garlic (13 grams)
1 head ginger (150 grams), cut into small slices pieces 
100 ml. White wine 
2 fresh spring onions
1 tsp. salt
1/16tsp. Pepper
1 tbsp. thin soy sauce 
1 tbsp.Oyster sauce


Part 3

1 tbsp. cornstarch 
200ml. water





Instructions


1. Removed the fish bone, clean, and season with salt, pepper, coat in flour. Fry in hot oil, until golden brown. Drained the oil and set aside.


2. Heat the pan on medium heat, add oil, chopped garlic, sliced ​​red onion, and stirs until fragrant, then add ginger, season with salt or fish sauce, pepper, sugar, soy sauce, oyster sauce and white wine. Stirring until ginger is cooked, then add the fried fish.


3. In meantime, mix cornstarch with water.  Stir well (until the cornstarch dissolves into the water), then pour into the pan, followed by spring onions, stir until  soft and cooked, then serve with hot steamed rice. Tasty, and Humm Yummy 😆






ขั้นตอนการทำ | Instructions













ผัดขิงปลาทอด


ส่วนผสมปลาทอด



ส่วนที่ 1

ปลา 1 ตัว (400กรัม) เลาะเอาเฉพาะเนื้อ
เกลือ 1/2 ชช.
พริกไทย 1/16 ชช.
แป้งสาลีอเนกประสงค์ 2 ชต. สำหรับชุบทอด
น้ำมันสำหรับทอด



ส่วนที่ 2


น้ำมันมะกอก 2 ชต.
หัวหอมแดงใหญ่หั่น 1 หัว (60 กรัม)
กระเทียมสับ 2 กลีบ (13 กรัม)
ขิง 1 หัว (150 กรัม) หั่นตามชอบ 
ไวน์ขาว 100 มล.
ต้นหอมสด 2 ต้น
เกลือ 1 ชช.
พริกไทย 1/16 ชช.
ซีอิ้วขาว 1 ชต.
น้ำมันหอย 1 ชต.



ส่วนที่ 3


แป้งข้าวโพด 1 ชต.
น้ำสะอาด 200 มล.



ขั้นตอนการทำ


1. เลาะเอาเฉพาะเนื้อปลา ล้างทำความสะอาด ปรุงรสด้วยเกลือ พริกไทยดำ ชุบแป้ง เอาลงทอดในน้ำมันที่ร้อนได้ที่ ทอดจนสุกเหลือง ตักซับน้ำมันออก และพักไว้


2. ตั้งกระทะเปิดไฟกลางๆใส่น้ำมัน ใส่กระเทียมสับ หัวหอมแดงหั่น ผัดจนหอมตามด้วยขิง ผัดจนขิงสุกได้ที่ใส่ปลาทอด ปรุงรสด้วย เกลือหรือน้ำปลา พริกไทย น้ำตาล ซีอิ้วขาว น้ำมันหอย และไวน์ขาว คนให้เข้ากัน


3. ในระหว่างที่รอให้ไวน์ระเหย ผสมแป้งข้าวโพดกับน้ำ คนให้เข้ากัน(จนแป้งละลายเป็นเนื้อเดียวกันกับน้ำ) จากนั้นเทลงในกระทะ ตามด้วยหอมสด ผัดจนหอมอ่อนตัว จนสุกได้ที่ ก็ตักเสิร์ฟกับข้าวสวยร้อนๆได้เลยคะ อร่อยมากมาย ลองทำดูนะคะเพื่อนๆ อาหารที่ธรรมด๊าธรรมดาแต่ได้ฟิลลิ่งที่ไม่ธรรมดาเลยจริงๆค่ะ😉😉























No comments:

Post a Comment

Ταιλανδικό Noodle ρυζιού τηγανητό | Thai stir-fried Rice Noodles (Soft&Sticky) | ผัดหมี่แบบโบราณ เส้นเหนียวนุ่ม (แบบแม่ทำให้กิน)

  Ταιλανδικό Noodle ρυζιού τηγανητό  (μαλακό και κολλώδες) Συστατικά 2-3 κουταλιές της σούπας. ελαιόλαδο 2 αυγά + αλάτι + πιπέρι 2 σκελίδες ...