Friday, November 22, 2019

Σπανακόπιτα | Spanakopita | Greek Spinach pie | สปานาโก๊ะปิต่ะ | พายผักโขมสไตล์คนกรีก








Σπανακόπιτα

Spanakopita / Greek Spinach pie


Total: 2 hours 25 minutes
Prep: 25 minutes
Cook: 2 hours 

Ingredients

2kg spinach, rinsed with the hot water
(2) 500g tender leek, cut
2 (50g) spring onion, chopped
1kg crumbled feta cheese
350ml olive oil (divied in 70/280) more if needed
1 tbsp. salt
1 1/2 taps black pepper 
900g sheet fillo dough
350ml water

Instructinos

1. Preheat oven to 190 ℃  top and bottom.

2. In a large bolw, mix together spinach, leeks, feta chesse, olive oil, salt, and pepper.

3. Lightly olive oil on a 14X14 inch square baking pan. Lay 1 sheet of fillo dough in prepared baking pan, and brush lightly with olive oil. And another sheet on top, brush again with olive oil. Repeat process with two more sheets of fillo dough.(the sheets must overlap the baking pan, just like the video) 

4. Spread spinach mixture into the baking pan, lay the sheet on spinach mixture, the again brush lightly with olive oil, repeat again three more times. (ckeck out on video) And spread spinach on top the sheet and repeat the same until the last one you must fold around(circle) the baking pan. Make little holes and add some water, cover with aluminum foil then bake.

5. Bake in for about 1 hour and 40 minutes, then removed aluminum foil and bake again for 15-20 minutes or until the pie turns a deep golden brow, and crispy.

6. Let cool the pie then cut into pieces, and ENJOY!!

Hoping you like it as much as we do!!!

Remark: You can also add fresh parsly, fresh dill, eggs and use meltd butter.



ขั้นตอนการทำ/Instructinos










สปานาโก๊ะปิต่ะ / พายผักโขมสไตล์คนกรีก


เวลารวม: 2 ชม. 25 นาที
เวลาเตรียม: 25 นาที
เวลาอบ: 2 ชม.

วัตถุดิบที่ต้องใช้

ผักโขม 2 กก. ลวกแค่พอให้อ่อนตัว 
กระเทียมต้น(หอมญี่ปุ่น)หั่น 2 ต้น 500 กรัม
หอมสดหั่น 2 ต้น 50 กรัม
ชีสเฟต้า 1 กก.
น้ำมันมะกอก 350 มล.แบ่ง 70/280 เพิ่มได้ตามความเหมาะสม
เกลือ 1 ชต. เพิ่ม/ลดได้ตามความต้องการ
พริกไทยดำป่น 1 1/2 ชช.
แผ่นแป้งฟีลโลรีดบาง 900 กรัม
น้ำสะอาด 350 มล.

ขั้นตอนการทำ

1. วอร์มเตาอบไว้ที่อุณหภูมิ 190℃ ไฟ บน-ล่าง

2. ใส่ผักโขมที่ลวกแล้วในโถใบใหญ่ ใส่กระเทียมต้น ชีสเฟต้า น้ำมันมะกอก เกลือ และพริกไทย ผสมให้เข้ากัน

3. ใช้ถาดอบขนาด 14x14 วงกลม ทาน้ำมันมะกอกให้ทั่วถาดอบ วางแป้งแผ่นแรกลงให้เกยขอบถาด แล้วทาน้ำมันให้ทั่ว แล้ววางแผ่นที่สอง ทาน้ำมัน ที่สาม ที่สี่ ให้รอบถาด และทาน้ำมันทุกแผ่น (ตามภาพในวิดีโอ)

4. ตักส่วนผสมของผักโขมลงบนแผ่นแป้งกระจายให้ทั่ว แล้ววางแผ่นแป้งบนและก็ทาน้ำมัน ทำแบบเดิมเหมือนข้อสามให้ครบทั้งสี่แผ่น และตักส่วนผสมของผักโขมกระจายให้ทั่วเหมือนเดิม ทำซ้ำจนถึงชั้นสุดท้าย ให้เก็บพับขอบให้สวยงาม ใช้ไม้แหลม หรือไม้จิ้มฟันจิ้มให้เป็นรูทั่วทั้งหน้าพาย เติมน้ำ คลุมด้วยแผ่นอลูมินั่มให้ทั่ว และเอาเข้าอบ

5. อบประมาณ 1 ชั่วโมง 40 นาที จากนั้นให้เอาแผ่นอลูมิเนียมออก และอบต่ออีก 15-20 นาที หรือจนกว่าพายจะออกสีน้ำตาลทอง และแผ่นแป้งเหลืองกรอบ

6. รอให้พายเย็นและตัดแบ่ง พร้อมเสิร์ฟได้เลยค่ะ

หมายเหตุ: 
* สามารถเพิ่มผักชีฝรั่ง ผักชีลาว ไข่ หรือแม้กระทั่งใช้เนยละลายแทนน้ำมันมะกอกก็ได้นะคะ เราเคยใช้เนยขาวละลาย ผลออกมา แผ่นแป้งกรอบมากๆค่ะ
* ผักโขมไม่ต้องลวกก็ได้นะคะ เราลวกเพราะต้องการให้ผักยุบตัวและใส่ผักได้เยอะขึ้นค่ะ
* แผ่นแป้งชั้นล่าง และบนสุดควรใส่มากกว่าชั้นข้างใน เพราะตอนอบแป้งอาจแตกและใส้ผักอาจหลุดออกมาได้นะคะ เราเชื่อว่าเพื่อนๆ อาจทำใด้สวยกว่านี้ค่ะ ลองทำดูนะคะ



Σπανακόπιτα


Συνολικός χρόνος μαγειρέματος : 2 ώρες και 25 λεπτά
Προετοιμασία: 25 λεπτά
Μαγείρεμα: 2 ώρες

Συστατικά

Σπανάκι 2 κιλών, ζεματισμένο με ζεστό νερό
(2) πράσα (500 γρ.) κομμένα
2 κρεμμυδάκια (50 γρ.), ψιλοκομμένα
1 κιλό τυρί φέτα
350ml ελαιόλαδο (διαιρείται σε 70/280) περισσότερο αν χρειαστεί
1 κουταλιά της σούπας αλάτι
1 κουταλάκι μαύρο πιπέρι
900γρ. ζύμη φύλλων για πίτες (κρούστας)
350 ml νερού

Οδηγίες

1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 190 ℃ πάνω και κάτω.

2. Σε ένα μεγάλο βάζο, ανακατέψτε μαζί το σπανάκι, τα πράσα, τη φέτα, το ελαιόλαδο, το αλάτι και το πιπέρι.

3. Αλείψτε με ελαιόλαδο ένα τετράγωνο ταψί 14Χ14. Τοποθετήστε 1 φύλλο ζύμης (κρούστας) στο ταψί και βουρτσίστε ελαφρά με ελαιόλαδο το φύλο. Ακόμη ένα φύλλο στην κορυφή, επαλείψτε ξανά με ελαιόλαδο. Επαναλάβετε τη διαδικασία με δύο επιπλέον φύλλα ζύμης (τα φύλλα πρέπει να επικαλύπτουν το ταψί, ακριβώς όπως στο βίντεο).

4. Προσθέστε το μείγμα με το σπανάκι στο ταψί, στο επόμενο φύλο επαλείψτε και πάλι ελαφρά με ελαιόλαδο, επαναλάβετε και πάλι τρεις φορές. (όπως στο βίντεο) Και απλώστε το σπανάκι πάνω από το φύλλο και επαναλάβετε το ίδιο έως ότου φτάσετε στο τελευταίο το οποίο πρέπει να διπλώσετε γύρω από το ταψί ψησίματος. Κάντε λίγες τρύπες και προσθέστε λίγο νερό, καλύψτε με αλουμινόχαρτο και στη συνέχεια ψήστε.

5. Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα και 40 λεπτά, στη συνέχεια αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε ξανά για 15-20 λεπτά ή μέχρι η πίτα να πάρει ένα βαθύ χρυσό χρώμα και να φαίνεται τραγανή.

6. Αφήστε να κρυώσει η πίτα και στη συνέχεια κόψτε την συμμετρικά σε κομμάτια!

Ελπίζω ότι θα σας αρέσει όσο και εμάς !!!

Παρατήρηση: Μπορείτε επίσης να προσθέσετε φρέσκο μαϊντανό, φρέσκο ​​άνηθο, είτε ακόμη και αυγά και να χρησιμοποιήσετε βούτυρο.












No comments:

Post a Comment

Ταιλανδικό Noodle ρυζιού τηγανητό | Thai stir-fried Rice Noodles (Soft&Sticky) | ผัดหมี่แบบโบราณ เส้นเหนียวนุ่ม (แบบแม่ทำให้กิน)

  Ταιλανδικό Noodle ρυζιού τηγανητό  (μαλακό και κολλώδες) Συστατικά 2-3 κουταλιές της σούπας. ελαιόλαδο 2 αυγά + αλάτι + πιπέρι 2 σκελίδες ...