Πρασόριζο
Prasoryzo | Greek Leek with rice
Total time: 40 minutes
Prep time: 10 minutes
Cooking time: 30 minutes
Ingredients
80ml olive oil
1 onion chopped
3 freshly spring onion
500g (2) tender Leeks cut in washers (2 leeks)
400ml tomato chopped canned/or fresh
1 tbsp Salt
1/4 Pepper
300g Carolina rice
1200ml water or more if need
Instructions
1. Place the oil in a saucepan/pot over medium heat. Once the oil is ready pour the onion chopped, spring onion chopped, and Leeks. Saute until soften.
2. Add tomato chopped (I used canned), salt, pepper, and water mix well. Cover the lid for 15 minutes.
3. Add the rice and stir together, add more water if needs. Cover the lid, after boiling, lower the volume to simmer for 15 minutes or as the rice has sucked most of the juice or until the rice has cook/softened.
4. Serving hot or warm with feta cheese as prefer.
Notes; you can add lemon juice, dill, fresh mint as you prefer.
ขั้นตอนการทำ/ Instructions
ประโซ๊ะริโซ่
ซุปข้าวใส่ต้นกระเทียมหอม(กรีก)
เวลารวม: 40 นาที
เวลาเตรียม 10 นาที
เวลาปรุง: 30 นาที
วัตถุดิบ
น้ำมันมะกอก 80 มล.
หอมหัวแดงสับ 1 หัว
ต้นหอมสด 3 ต้น
กระเทียมต้น(ต้นหอมญี่ปุ่น) 2 ต้นใหญ่ 500 กรัม
มะเขือเทศสับ 400 มล.
เกลือ 1 ชต.
พริกไทย 1/4 ชช.
ข้าวแคโรไลนา 300 กรัม
น้ำสะอาด 1200 .มล อาจเพิ่มตามที่ต้องการ
ขั้นตอนการทำ
1. ตั้งกระทะเปิดไฟกลางๆ เทน้ำมันมะกอกลง พอน้ำมันร้อนได้ที่ ใส่หัวหอมแดงหั่นเต๋า หอมสดสับ กระเทียมต้น ผัดจนสุก
2. เติมมะเขือเทศสับ(เราใช้แบบกระป๋องค่ะ) ปรุงรสด้วยเกลือ พริกไทย และเติมน้ำ คนให้เข้ากัน รอให้เดือด ลดไฟลง ปิดฝาประมาณ 15 นาที
3. เมื่อส่วนครบเวลาให้ใส่ข้าวที่ซาวล้างไว้แล้ว คนให้เข้ากัน ถ้าน้ำลดเหลือน้อยให้เติมตามความจำเป็น และปิดฝาต่ออีก 15 นาที รอจนข้าวดูดน้ำชุปเกือบหมดหรือจนข้าวสุก(ถ้าน้ำชุปแห้งก่อนข้าวสุกให้เติมน้ำเพิ่มได้)
4. เสิร์ฟตอนร้อน หรืออุ่นก็ได้ ขึ้นอยู่กับความชอบของแต่ละคนเลยค่ะ
ส่วนมากครอบครัวเราทานกับเฟต้าชีสค่ะ
หมายเหตุ; บางบ้านอาจใส่ น้ำมะนาว หรือผักชีลาว หรือสะระแหน่ ก็ขึ้นอยู่กับความชอบของบ้านนั้นๆนะคะ
No comments:
Post a Comment