Κοτόπουλο ΚοκκινιστόKotopoulo Kokkinisto
Chicken in Tomato Sauce (Greek Style)
Total time: 55 minutes
Prep time: 10 minutes
Cook time: 45 minutes
Serves for 3-4
Ingredients
1 (934g) whole chicken, cut in pieces
50ml olive oil
3 (18g) cloves of garlic, chopped
1 (183g) large red onion, chopped
1(76g) bell pepper, chopped
1 tbsp salt (Or more as needs)
1/4 tsp black pepper
1/2 tsp sugar
400g tomatoes chopped (canned)
2 bay leaves
1200ml. Water
Instructions
1. In a large pot, heat the olive oil on medium high. Add garlic chopped, onion chopped, bell pepper chopped, and saute until soften.
2. Pour in the chicken pieces and saute on both sides until looks cook on the outside.
3. Add black pepper, salt, sugar, tomatoes chopped, water,bay leaf and mix well. Bring it to a boil and reduced the flame to medium. Cover the pot and let it simmer for about 40-45 minutes, or until the chicken is cooked.
4. In the meantime, prepare your rice or fried potatoes or pasta, and ENJOY!!
Notes: You can put cinnamon stick if you prefer.
If there is any question, or advices please let me know at the below.
Thank you❤
ขั้นตอนการทำ/Instructions
โกโตปูโล โก๊กกินิสโต
ไก่ตุ๋นใส่ซอสมะเขือเทศ
เวลารวม: 55 นาที
เวลาเตรียม: 10 นาที
เวลาปรุง: 45 นาที
เสิร์ฟ 3-4 ท่าน
วัตถุดิบที่ใช้
ไก่ 1 ตัว หั่นชิ้นตามต้องการ (934 กรัม)
น้ำมันมะกอก 50 มล.
กระเทียมสับ 3 กลีบใหญ่ ( 18 กรัม)
หอมแดงใหญ่หั่น 1หัว (183 กรัม)
พริกหยวกหวานหั่น 1 ผล(76กรัม)
พริกไทยดำป่น 1/4 ชช.
เกลือ 1 ชต. (ลดหรือเพิ่มตามชอบเลยค่ะ)
น้ำตาล 1/2 ชช.
มะเขือเทศสับ 400 กรัม(เราใช้แบบกระป๋องค่ะ)
ใบกระวาน 2 ใบ
น้ำสะอาด 1200มล.
ขั้นตอนการทำ
1. เปิดไฟสูงกลางๆตั้งหม้อ ใส่น้ำมัน ใส่กระเทียมสับ หอมหั่นเต๋า พริกหวานหั่นเต๋า ผัดจนได้กลิ่นหอม
2. ใส่ชิ้นไก่สับผัดต่อจนไก่สุกทั้งสองข้าง
3. เติมเครื่องปรุง พริกไทยดำ เกลือ น้ำตาล มะเขือเทศสับ น้ำ และใบกระวาน คนให้เข้ากัน รอให้เดือด ปิดฝา ลดไฟลงเหลือกลางๆ ปิดฝาประมาณ 40-45 นาที หรือจนกว่าไก่จะสุกได้ที่
4. ในระหว่างที่รอ ก็เตรียมหุงข้าว หรือมันฝรั่งทอดหรืออาจจะเป็นพาสต้าก็ขึ้นอยู่กับความชอบของแต่ละครอบครัวเลยค่ะ
หมายเหตุ: ถ้าชอบอบเชยก็ใส่อบเชยแท่งลงไปด้วยในข้อ(3)นะคะ
พอดีหมดเลยไม่ได้ใส่ค่ะ
ถ้ามีข้อสงสัย หรืออยากแนะนำเพิ่มเติมก็ฝากคำถามไว้ด้านล่างนะคะ
ขอบคุณมากมายค่ะ💗
No comments:
Post a Comment