Κοτόπουλο με Πατάτες στο Φούρνο
Roasted Chicken with Potatoes
Total time: 1 hour and 55 minutes Κοτόπουλο
Prep: 15 minutes
Cooking: 1 hour and 40 minutes
Serves for 4-6
Ingredients
3.2 kg.whole chicken, giblets removed
150g salted butter, melted
5(28g) cloves garlic, minced
1 1/2 tbsp salt
1 tsp black pepper
30ml olive oil
1 big red onion
3 fresh whole rosemary springs
5(medium-sized) potatoes, cut in big pieces
Instructions
1. Preheat the oven to 200℃ (top and bottom)
2. Rinse the chicken under running water, pat to dry with the paper towels.
3. In a small bowl, add melted butter, minced garlic, salt, black pepper, and olive oil mix well together, set aside.
4. Use the upside down spoon to loosen the skin.
5. Simply the spoon butter under the chicken skin, then rub also over the chicken.
6. Stuff the onion, and rosemary, then tie the legs together with the string.
7. I put the breast side up on the baking tray, and roast for about 1 hour and 40 minutes, or until golden.
8. Remove from the oven, let it stand for a few minutes. Cut into slices, serve with bake potatoes, or as desired .
Golden....juicy on the inside and crispy on the outside
If there is any question, or advices please let me know at the comments below.
Thank you very much ❤
ขั้นตอนการทำ/ Instructions
ไก่อบช่ำๆกับมันฝรั่งแซบๆ
โกโตปูโล่ เม่ ปาต๊าเตส สโต ฟรูโน
เวลาเตรียม: 15 นาที
เวลาอบ: 1 ชม. 40 นาที
เสิร์ฟ 4-6 ที่
วัตถุดิบที่ต้องใช้
ไก่ 1 ตัว (3.2 กก.)
เนยเค็มละลาย (เวฟ 1 นาที) 150 กรัม
กระเทียมบด/ตำละเอียด 5 กลีบใหญ่ (28 กรัม)
เกลือ 1 1/2 ชต.
พริกไทยดำ 1 ชช.
น้ำมันมะกอก 30 มล.
หัวหอมแดงใหญ่ 1 หัว
โรสแมรี่สด 3 ยอด
มันฝรั่ง 4 หัว กลาง
ขั้นตอนการทำ
1. อุ่นเตาอบที่อุณหภูมิ 200℃ ไฟบน-ล่าง
2. ล้างทำความสะอาดไก่ ซับด้วยกระดาษที่ใช้ในห้องครัว
3. ผสมเนยละลาย กระเทียมบด เกลือ พริกไทย น้ำมันมะกอก ให้เข้ากัน (จนเม็ดเกลือละลาย) และพักไว้
4. ใช้ช้อนเลาะใต้หนังไก่(ตามคลิป)
5. ใช้ช้อนตักส่วนผสมเนยใส่ใต้หนังไก่ให้ทั่ว รวมทั้งทารอบตัวไก่ด้วยค่ะ
6. ยัดไส้ด้วยหัวหอมแดงใหญ่ และยอดโรสแมรี่(ถ้ามีมะนาวก็ผ่าซีกและใส่ด้วยก็ยิ่งดีค่ะ)จะได้กลิ่นหอมของมะนาวด้วย พอเสร็จก็ใช้เชือกมัดอาหารมัดขาไก่ทั้งสองข้างเข้าด้วยกัน
7. ใส่ถาดอบ(เราเอาด้านของอกไก่ขึ้น) อบนานประมาณ 1.40 ชม. หรืออบจนไก่สุกเหลือง (เวลาที่ใช้อบขึ้นอยู่กับขนาดและรุ่นของเตาอบนะคะ)
8. เอาออกจากเตา พักไว้ 5-10 นาทีก็ตัดเสิร์ฟได้เลยจ้า สูตรนี้เนื้อไก่ข้างในจะไม่แห้ง นุ่ม อร่อยค่ะ (แต่อย่าอบนานจนแห้งนะคะ😂)
ถ้ามีข้อสงสัย หรืออยากแนะนำเพิ่มเติมก็ฝากคำถามไว้ด้านล่างนะคะ
ขอบคุณมากค่ะ💗
Με μπόλικο λεμόνι και καλή όρεξη ! χαχαχα
ReplyDelete😍😍
Delete