Tuesday, September 17, 2019

Eassy Home-made Pizza Dough | Home-made Pizza | แป้งพิซซ่าโฮมเมด แบบง่ายๆ | พิซซ่า โฮมเมด | by Arune's Flavors









Eassy Home-made Pizza Dough


Time: 45 minutes(doughs)
Preparation: 10 minutes
Wating: 35 minutes
Makes: 2 for 22-30cm.(9-12inch) pizzas
- For 2/ 30cm. thin-crust pizza doughs or
- 2/ 22cm. soft crust pizza doughs

Ingredients

Yeast Mixture
260 ml warm water
2 tsp.(9g.) instant yeast
1 tbsp. sugar
100g all-purpose flour

Dry Mixture
420g all-purepose flour
1 1/4 tsp. salt
70 ml. olive oil

Pizza Toppings(as you prefer)
Pizza sauce 
Sausage/hotdogs
mozzarella cheese
Pepperoni
Ham

Instructions 

1. Combined the warm water, yeast, sugar, and flour in the the bowl, or Container. Wait for about 5 minutes until the mixture became foams(like the foams of bear)

2. Mix well toghter the flour and salt. Pour the yeast mixture in to the flour mixture, mix with your hand, and add olive oil. Knead until combined. (I kneaded only for about 10 minutes) Place in a very lightly flour bowl and cover with plastic wrap and let the dough rise for 30-40 minutes in warm place

3. Cut the dough in half, knead into the circle or the shapes that you prefer. let the dough to rise for 10-15 minutes. (for soft crust)

4. Spread the pizza sauce (on my leastest video, put on the toppings and sprinkle it with the cheeses,,, the pizza will look almost white,,,full of Cheessssssss
https://www.youtube.com/watch?v=BXsQSicGYSM

5. Preheat the oven on 180℃ (top and bottom) bake for about 35-40 minutes (Baking time is depending on the type of your own oven)

Note:
1. It's butter to use the pizza dough immediately, or otherwise place it in an airtight bag and freeze.

If there is any question, or advices please let me know at the below comment.
Thank you❤ 



ขั้นตอนการทำ/ Instructions








แป้งพิซซ่าโฮมเมด แบบง่ายๆ



เวลารวม: 45 นาที(เฉพาะแป้งพิซซ่า)
เวลาเตรียม: 10 นาที
เวลารอ: 35 นาที
สำหรับพิซซ่า 2 ถาดใหญ่ 
- ได้พิซซ่าแป้งบาง ขนาด 30 ซม. จำนวน 2 ถาด หรือ
- พิซซ่าแป้งหนานุ่ม ขนาด 22 ซม. จำนวน 2 ถาด

วัตถุดิบ

ส่วนผสมยีสต์
น้ำอุ่น 260 มล.
ยีสต์แห้ง 9 กรัม / 2 ชช.
น้ำตาล 1 ชต.
แป้งสาลีอเนกประสงค์ 100 กรัม

ส่วนผสมแห้ง
แป้งสาลีอเนกประสงค์ 420 กรัม
เกลือ 1 1/4 ชช.
น้ำมันมะกอก 70 มล. (ใส่ตอนนวด)

หน้าพิซซ่า(ตามชอบเลยจ้า)
พิซซ่า ซอส
ไส้กรอก/ฮอทดอก
ชีสมอสซาเรลล่า
แฮม
เป็ปเปอร์โรนี


ขั้นตอนการทำ

1. ผสมยีสต์แห้ง น้ำตาล และแป้งสาลีอเนกประสงค์ ในน้ำอุ่น พักไว้ประมาณ 5 นาที รอจนยีสต์ฟูขึ้นเป็นโฟม คล้ายโฟมเบียร์

2. ส่วนผสมแห้ง ผสมแป้งสาลีอเนกประสงค์ กับเกลือคนให้เข้ากัน เทส่วนผสมยีสต์ลงไปและนวดให้เข้ากัน ระหว่างที่นวดก็ทยอยใส่น้ำมันมะกอกและนวดให้ส่วนผสมเข้ากัน (ไม่ต้องนวดให้แป้งเนียน) เอาแค่ส่วนผสมให้เข้ากันก็ใช้ได้แล้วค่ะ จากนั้นให้ทาน้ำมัน หรือโรยแป้งบางในโถ คลุมด้วยพลาสติกแรป ใช้ไม้จิ้มฟันเจาะ 4-5 รู รอให้แป้งฟูขึ้นอีกเท่าตัว ใช้เวลาประมาณ 30-40 นาที ขึ้นอยู่กับอุณหภูมิของห้อง

3. ตัดแบ่งเป็น 2 ก้อน ใช้ไม้นวดคลึงเป็นวงกลม หรือตามที่เราต้องการ (เพราะเราทำกินเอง) พักแป้งอีก 10-15 นาที รอให้แป้งฟูขึ้น (สำหรับแป้งหนานุ่ม)

4. เมื่อแป้งฟูได้ที่แล้วก็ ทาซอส(วิธีทำพิซซ่าซอสตามลิงค์ด้านล่างเลยจ้า)
https://www.youtube.com/watch?v=BXsQSicGYSM
แต่งหน้าตามที่เราต้องการ และโรยหน้าด้วยชีสสสสค่ะ จากนั้นก็โยนเข้าเตาอบเลยจ้าาา

5. วอร์มเตาอบก่อนอบ 10 นาที อบที่อุณหภูมิ 180℃ ไฟบน ล่าง ใช้เวลาอบประมาณ 35-40 นาที (เวลาอบขึ้นอยู่กับขนาด และรุ่นของเตาอบแต่ละบ้านนะคะ)


-----------------------------------------------------------------------------------------
ถ้ามีข้อสงสัย หรืออยากแนะนำเพิ่มเติมก็ฝากคำถามไว้ด้านล่างนะคะ
ขอบคุณมากมายค่ะ💗






























No comments:

Post a Comment

Ταιλανδικό Noodle ρυζιού τηγανητό | Thai stir-fried Rice Noodles (Soft&Sticky) | ผัดหมี่แบบโบราณ เส้นเหนียวนุ่ม (แบบแม่ทำให้กิน)

  Ταιλανδικό Noodle ρυζιού τηγανητό  (μαλακό και κολλώδες) Συστατικά 2-3 κουταλιές της σούπας. ελαιόλαδο 2 αυγά + αλάτι + πιπέρι 2 σκελίδες ...