Cook sticky rice in microwave
Ingredients500g sticky rice
1000ml. warm water (about 40℃)
1 1/2 tsp of salt
Instructions
1. Rinse the sticky rice for 2-3 times, place in the microwavable plastic container, add 1000ml of warm water, add the salt and let it site for 3 - 4 hours.
2. Rinse again the sticky rice for 1-2 times.
3. Filled enough water just to cover the rice, and wave for about 9 minutes. Remove the bowl from microwave and Gradually turn over, and wave again for about 3-5 minutes.
Filled enough water just to cover the rice, and wave for about 9 minutes.
9 minutes later
Gradually turn over, and wave again for about 3-5 minutes.
After 3 minutes
4. Take out and gradually mix together until the smoke from the heat has gone.
5. Enjoy with Fried/grilled chicken, fried/grilled pork, papaya salad (Thai spicy salad) and etc. as you prefer.
-----------------------------------------------------------------------------------
สวัสดีค่ะเพื่อนๆ พี่ๆ น้องๆ ที่เข้ามาชมทุกท่าน
ก่อนอื่นเราต้องเกิ่นนำก่อนเลยนะคะว่าเราไม่ได้อยู่ที่ไทย เรื่องอาหารการกินก็จะลำบากนิดนึงค่ะ (เฉพาะอาหารไทย) เพราะเราอยู่ไกลจากแหล่งที่ขาย แถมราคา(สำหรับเรา)ก็ถือว่าแพงค่ะ (โชคดีเราเป็นคนกินง่าย อยู่ง่าย) แต่บางวันและบางเวลาเราก็อยากทานอะไรที่เป็นไทยๆ(อีสาน)บ้างเนอะ
ถ้าเพื่อนๆ มีวิธีอื่น ก็มาแชร์ข้อมูลให้กันและกันได้นะคะ เพราะเราคนไกลบ้านเหมือนกัน 🥰
หุงข้าวเหนียวในไมโครเวฟ
วัตถุดิบ
ข้าวเหนียว 500 กรัม
น้ำอุ่น(ประมาณ 40 องศาเซลเซียส) ใช้ประมาณ 1000 มล.
เกลือ 1 1/2 ชช.
ขั้นตอนการทำ
1. ล้างข้าวเหนียวสัก 2-3 น้ำ หรือจนสีน้ำใส จากนั้นให้ใส่ในกล่องพลาสติกที่สามารถใช้ในไมโครเวฟใด้ เติมน้ำอุ่น ใส่เกลือ 1 1/2 ช้อนชา แช่ไว้ 3-4 ชม.
2. พอได้เวลาก็ล้างอีก 1-2 ครั้ง
3. เติมน้ำให้พอท่วมข้าว แล้วเข้าเวฟ ประมาณ 9 นาที และเอาออกมากลับด้านบนลงด้านล่าง เวฟต่ออีก 3-5 นาที
เติมน้ำให้พอท่วมข้าว แล้วเข้าเวฟ ประมาณ 9 นาที
9 นาที ผ่านไป
กลับด้านบนลงด้านล่าง เวฟต่ออีก 3-5 นาที
หลังจาก 3 นาทีผ่านไป
4. เอาออกมา ค่อยๆคนให้ไอความร้อนจากข้าวระเหยเกือบหมด ก็เป็นอันใช้ได้แล้วค่ะ
No comments:
Post a Comment