Friday, September 20, 2019

การหุงข้าวเหนียวในไมโครเวฟ | หุงข้าวเหนียว | How to cook sticky rice in microwave | Cook sticky rice




Cook sticky rice in microwave 

Ingredients 

500g sticky rice
1000ml. warm water (about 40℃)
1 1/2 tsp of salt


Instructions 

1. Rinse the sticky rice for 2-3 times, place in the microwavable plastic container, add 1000ml of warm water, add the salt and let it site for 3 - 4 hours.







2. Rinse again the sticky rice for 1-2 times.


3. Filled enough water just to cover the rice, and wave for about 9 minutes. Remove the bowl from microwave and Gradually turn over, and wave again for about 3-5 minutes.



Filled enough water just to cover the rice, and wave for about 9 minutes.




9 minutes later 



Gradually turn over, and wave again for about 3-5 minutes.



After 3 minutes 




4. Take out and gradually mix together until the smoke from the heat has gone.






5. Enjoy with Fried/grilled chicken, fried/grilled pork, papaya salad (Thai spicy salad) and etc. as you prefer. 





-----------------------------------------------------------------------------------

สวัสดีค่ะเพื่อนๆ พี่ๆ น้องๆ ที่เข้ามาชมทุกท่าน

ก่อนอื่นเราต้องเกิ่นนำก่อนเลยนะคะว่าเราไม่ได้อยู่ที่ไทย เรื่องอาหารการกินก็จะลำบากนิดนึงค่ะ (เฉพาะอาหารไทย) เพราะเราอยู่ไกลจากแหล่งที่ขาย แถมราคา(สำหรับเรา)ก็ถือว่าแพงค่ะ (โชคดีเราเป็นคนกินง่าย อยู่ง่าย) แต่บางวันและบางเวลาเราก็อยากทานอะไรที่เป็นไทยๆ(อีสาน)บ้างเนอะ


ถ้าเพื่อนๆ มีวิธีอื่น ก็มาแชร์ข้อมูลให้กันและกันได้นะคะ เพราะเราคนไกลบ้านเหมือนกัน 🥰




หุงข้าวเหนียวในไมโครเวฟ 



วัตถุดิบ

ข้าวเหนียว 500 กรัม
น้ำอุ่น(ประมาณ 40 องศาเซลเซียส) ใช้ประมาณ 1000 มล.
เกลือ 1 1/2 ชช.



ขั้นตอนการทำ

1. ล้างข้าวเหนียวสัก 2-3 น้ำ หรือจนสีน้ำใส จากนั้นให้ใส่ในกล่องพลาสติกที่สามารถใช้ในไมโครเวฟใด้ เติมน้ำอุ่น ใส่เกลือ 1 1/2 ช้อนชา แช่ไว้ 3-4 ชม. 






2. พอได้เวลาก็ล้างอีก 1-2 ครั้ง 

3. เติมน้ำให้พอท่วมข้าว แล้วเข้าเวฟ ประมาณ 9 นาที และเอาออกมากลับด้านบนลงด้านล่าง เวฟต่ออีก 3-5 นาที



เติมน้ำให้พอท่วมข้าว แล้วเข้าเวฟ ประมาณ 9 นาที





9 นาที ผ่านไป





กลับด้านบนลงด้านล่าง เวฟต่ออีก 3-5 นาที






หลังจาก 3 นาทีผ่านไป





4. เอาออกมา ค่อยๆคนให้ไอความร้อนจากข้าวระเหยเกือบหมด ก็เป็นอันใช้ได้แล้วค่ะ

















No comments:

Post a Comment

Ταιλανδικό Noodle ρυζιού τηγανητό | Thai stir-fried Rice Noodles (Soft&Sticky) | ผัดหมี่แบบโบราณ เส้นเหนียวนุ่ม (แบบแม่ทำให้กิน)

  Ταιλανδικό Noodle ρυζιού τηγανητό  (μαλακό και κολλώδες) Συστατικά 2-3 κουταλιές της σούπας. ελαιόλαδο 2 αυγά + αλάτι + πιπέρι 2 σκελίδες ...