Tuesday, July 23, 2019

Μελιντζάνες Ιμάμ | Melintzanes Imam | เมลินจาเนส อิหม่าม





Μελιντζάνες Ιμάμ

Melintzanes Imam



Time: 55 minutes 

Preparation: 10 minutes
Cooking: 45 minutes

Ingredients  (Serves 2-3)


4(1030g) eggplants

3 cloves of garlic, chopped
2(451g) onions, chopped
3(571g) fresh tomatoes, chopped 
170g of canned tomato chopped
85g of parsley finely chopped
1 1/4 tsp. of salt
1/8 tsp. of black pepper
1 tsp. of sugar
100ml. of olive oil
Oil for fry eggplant 
100g of feta cheese, crushed(optional)
50ml. of water


Instructions 


1. Preheat the oven to 190 C° /bake for  45 minutes


2. Prepare the eggplants. Cut the stalks, and slice the eggplant in half lengthways then carve the eggplants along with 2-3 parallel for each piece, as in the video. Put them in a large bowl, then filled enough water to cover the eggplants. Add some salt in the water and let them soak for 15-20 minutes, to get rid of the bitter taste. Rinse them in water and wipe them with paper towels. 

3. In a large frying pan, put the frying oil, place the eggplant and fry them for 3-4 minutes each side, Remove the fried on paper towels to absorb as much oil as possible. Then lay them on a baking sheet.

4. Heat up olive oil on medium heat. Add the onion and garlic, stir for a few minutes until soft. Add in the fresh tomatoes chopped, canned tomato, , salt, sugar, black pepper, and parsley chopped. Add water and Saute together until softens, and set aside. 

5. Crushed and topping the cheese on the eggplant pieces, then spoon in the tomato sauce mixture, and put them in the oven. Bake for another 45 minutes or so.


6. Enjoy!!! I served with fresh bread, and Greek Feta Cheese (if I don't put on topping), it's so much matching Yummy!!!❤❤




ขั้นตอนการทำ/ Instructions









เมลินจาเนส อิหม่าม



วัตถุดิบ

มะเขือม่วง 4 ลูก(1030กรัม)
กระเทียม 3 กลีบ(18 กรัม)
หัวหอมแดงใหญ่ 2 หัว(451กรัม)
มะเขือเทศสับ 3 ผล(571 กรัม)
มะเขือเทศสับกระป๋อง 170 กรัม
ผักชีหอม(กรีก) 85 กรัม
เกลือ 1 1/3 ชช.
พริกไทยดำป่น 1/8 ชช.
น้ำตาล 1 ชช.
น้ำมันมะกอก 100 มล.
น้ำมันสำหรับทอดมะเขือยาวม่วง
เฟต้าชีส 100 กรัม
น้ำ 50 มล.

ขั้นตอนการทำ

1. อุ่นเตาอบที่อุณหภูมิ 190c° /เวลาอบ 45 นาที

2. เตรียมมะเขือม่วง ตัดก้าน ผ่าครึ่งแบบทางยาว และกรีดเส้นยาวขนาน 2-3 เส้นของแต่ละซีก ตามขั้นตอนในวิดีโอเลยค่ะ พอเสร็จให้แช่น้ำเกลือ 15-20นาที เพื่อลดความขมของสารที่มีอยู่ในมะเขือม่วงค่ะ จากนั้นก็ล้างอีกรอบและใช้กระดาษที่มีในห้องครัวซับน้ำออก

3. ตั้งกระทะ เทน้ำมันสำหรับทอด พอน้ำมันร้อนก็ทยอยทอดมะเขือม่วงจนหมด ซับน้ำมันด้วยกระดาษซับมันหรือกระดาษที่ใช้ในห้องครัว จากนั้นให้วางบนถาดที่จะใช้อบเลยค่ะ

4. ตั้งกระทะเปิดไฟกลางๆ ใส่น้ำมันมะกอก พอร้อนใส่หอมและกระเทียมสับ ผัดจนสุก ตามด้วยมะเขือเทศสับและมะเขือเทศกระป๋อง ปรุงรสด้วยเกลือ พรกไทย และน้ำตาล และตามด้วยผักชีหอม เติมน้ำ ผัดจนสุก และพักไว้

5.ใช้มือบี้เฟต้าชีสจนเป็นชิ้นเล็กๆ จากนั้นโรยหน้ามะเขือยาวทุกชิ้น และนั้นราดด้วยน้ำซอสมะเขือเทศ เข้าเตาอบ 45 นาทีหรือจนกว่าน้ำซอสจะระเหยเกือบหมด
(แล้วแต่ชอบนะคะ)

6. ส่วนมากจะเสิร์ฟคู่กับขนมปังและเฟต้าชีสค่ะ(ถ้าไม่ได้โรยหน้า) เป็นคู่ที่เข้ากันม๊ากมากเลยค่ะ อยากให้ลองทำกันดูนะค่ะ ได้อีกฟิลลิ่งเลยค่ะ❤❤




ถ้าเพื่อนๆ มีข้อสงสัยขั้นตอนไหนก็รบกวนฝากคอมเม้นท์ไว้ด้านล่างเลยนะคะ
ขอบคุณมากๆค่ะ











































No comments:

Post a Comment

Ταιλανδικό Noodle ρυζιού τηγανητό | Thai stir-fried Rice Noodles (Soft&Sticky) | ผัดหมี่แบบโบราณ เส้นเหนียวนุ่ม (แบบแม่ทำให้กิน)

  Ταιλανδικό Noodle ρυζιού τηγανητό  (μαλακό και κολλώδες) Συστατικά 2-3 κουταλιές της σούπας. ελαιόλαδο 2 αυγά + αλάτι + πιπέρι 2 σκελίδες ...