Tuesday, June 11, 2019

Μουσακάς | Greek Mousakas | มูซากัส







Μουσακάς |Mousakas


Ingredients serves for 9-12


Base ingredients


8 potatoes(medium)

10 zucchini summer squashs
6 eggplants
vegetable oil (frying the vetgetbles)



Meat sauce


1000g beef 

2 (300g) onions (chopped)
2 cloves(14g) garlic (chopped)
1/2 tsp. cloves ground
1/2 tsp. nutmeg ground
1/2 tsp. cinnamon ground
1/2 tsp. black pepper
1/2 tsp. sugar
1 1/2 tbsps. salt
450g. tomatoes sauce 
1 tbsp tomato puree
50ml. olive oil



Bechamel sauce


1500ml fresh milk 

400ml condented milk 
50g butter
30g vegan butter
50ml. olive oil
90g flour (all purpose used )
50g corn flour
1/2 tsp. nutmeg ground 
1 tsp. salt
1/3 tsp. black pepper
2(Large) eggs
250g parmesan cheese(grated)




Instructions


1. Preparing the potatoes, zucchini summer squash, and eggplants. Remove the stalks from the zucchini summer squash, eggplants and remove the potatoes skin, then cut them into slices, thick prices. Season with salt and place them all in the sink with the water for about 15-30 minutes.


2. Take out the potatoes, zucchini summer squash, and eggplants from the water and squeeze with your hands, then put on the colander. Pat them dry and fry in the oil, until cooked and have beautiful colored. Place the fried  on the baking tray, until finished for all of the vegetables. 


3. Prepare the meat sauce, heat a large pan to medium -high heat and add the some olive oil. Stir in the ground beef until cooked, add onions (chopped),  garlic (chopped), cloves ground, nutmeg ground, Cinnamon ground, black pepper, sugar,  salt,  tomatoes sauce, tomato puree mix well together, and close with the lid for 10-15 minutes or until most of the juices have evaporated. 


4. Prepare the bechamel sauce,  warm together 1500ml fresh milk , 400ml condented milk, and set aside. Use a large pot to melt  30g of vegan butter,and 50ml. olive oil over low medium heat. Add together with 90g plain flour, 50g corn flour and whisk until cooked(light golden brown). Add warm milk(Be careful, it'll be very hot and has lots of stream), keep whisking continously, add 140g. parmesan cheese, add eggs(quickly whisk until combined), then add 1/2 tsp. nutmeg ground, 1 tsp. salt, 1/3 tsp. black pepper. 50g butter, Mix until incorporated, looks smooth, and thicken. 



5. For this recipe, you will need a large baking tray 32X38cm. Layer the potatoes, zucchini summer squash, and eggplants. Add over the cheese. Pour in the meat sauce(mix together with some bezamel) and the top with the bechamel sauce and smooth out with a spatula, then sprinkle with parmesan cheese (grated)


6. Bake the Mousakas in preheated oven at 190C° bake on top and bottom heating, without fan, for about 90-100 minutes, or until crust turns light golden brown.



Notes;

1. Wait for the Mousakas to cool down before cutting into pieces.
2. Baking time is depending on accordingly to the type of your oven, and how much you make the food.







Instructions / ขั้นตอน​การ​ท​ำ​








กรีก มูซากัส 



วัตถุดิบที่ต้องใช้ (สำหรับ 9-12 จาน)



ส่วนผสมสำหรับฐาน

มันฝรั่ง 8 หัว

ซูกินี (ซัมเมอร์ สควอซ) 10 ผล
มะเขือม่วง 6 ลูกใหญ่
น้ำมันโอลีฟ (สำหรับทอดผักให้สุก)



ส่วนผสมสำหรับซอสเนื้อ


เนื้อบด 1000 กรัม

หัวหอมใหญ่สับ 300 กรัม
กระเทียม 2 กลีบ (14กรัม)
ผงกานพลู 1/2 ชช.
ผงจันน์เทศ 1/2 ชช.
ผงอบเชย 1/2 ชช.
พริกไทยดำป่น 1/2 ชช.
น้ำตาล 1/2 ชช.
เกลือ 1 1/2 ชต.
ซอสมะเขือเทศ 450 กรัม
ซอสมะเขือเทศเข้มข้น 1 ชต.
น้ำมันโอลีฟ  50 มล.



ส่วนผสมซอสเบชาเมล


นมสด 1500 มล.

นมข้นจืด 400 มล.
เนย 50 กรัม
ไขมันพืช 30 กรัม
น้ำมันโอลีฟ 50 มล
แป้งสาลีอเนกประสงค์ 90 กรัม
แป้งข้าวโพด  50 กรัม
จันน์เทศป่น 1/2 ชช.
เกลือ 1 ชช.
พริกไทยดำป่น 1/3 ชช.
ไข่ (ใหญ่) 2 ฟอง
ชีสพาร์เมซานขูด 250 กรัม


ขั้นตอนการทำ



1. เตรียมทำความสะอาด และหั่นผักที่จะใช้ (เฉพาะมะเขือม่วงให้แล้วแช่น้ำเกลือประมาณ 15-30 นาที) ก่อนทอด


2. เอาผักออกจากน้ำเกลือและใส่กระชอนไว้ให้สะเด็ดน้ำ และทอดให้เสร็จทีละอย่าง เริ่มจากมันฝรั่ง พอเสร็จให้เรียงใส่ถาดอบจนเต็มและเติมเกลือนิดหน่อย ตามด้วยซูกินี และมะเขือม่วง ก็ทำเหมือนกันจนเสร็จ


3. เตรียมทำซอสเนื้อ ตั้งกะทะเปิดไฟร้อนปานกลาง ใส่น้ำมันโอลีฟ เทเนื้อใส่ผัดจนสุก ให้ใส่หัวหอมสับ กระเทียมสับ ผงกานพลู ผงจันทน์เทศ ผงอบเชย พริกไทยดำ น้ำตาล เกลือ ซอสมะเขือเทศ และซอสมะเขือเทศเข้มข้น คนจนส่วนผสมเข้ากัน ปิดฝากะทะประมาณ 10-15 นาที หรือรอจนน้ำแห้งเกือบหมด


4. ขั้นตอนการเตรียมซอสเบชาเมล ให้ตั้งเตาอุ่นนมสดและนมข้นจืด พอนมอุ่นให้พักไว้ 

เตรียมหม้อขนาดใหญ่ตั้งเตาเปิดไฟต่ำ ใส่น้ำมัน และไขมันพืช จากนั้นใส่แป้งอเนกประสงค์และแป้งข้าวโพดลงผัดๆ จนแป้งเป็นสีน้ำตาลอ่อนๆ จากนั้นให้ทยอยใส่นมพร้อมๆกับกวนแป้งไปพร้อมๆกันค่ะ(ถ้ามีผู้ช่วยจะดีมากเพราะมันร้อนจริงๆค่ะ)ใส่ชีสพาร์เมซาน 140 กรัม  ไข่(ขนาดใหญ่) 2 ฟองให้ตี
ส่วนผสมอย่างไวเลยนะคะเพื่อป้องกันไข่จับตัวเป็นก้อนค่ะ จันน์เทศป่น 1/2 ชช. เกลือ 1 ชช.
พริกไทยดำป่น 1/3 ชช. เนย 50 กรัม ผสมจนเข้ากัน

5. สำหรับมูซากัสสูตรนี้ ต้องใช้ถาดอบขนาด 32x38 ซม. ให้วางเรียงมันฝรั่งจนเต็มถาดพอเสร็จให้โรยเกลือบนมันฝรั่งที่ทอดนิดหน่อยค่ะ ตามด้วยซูกินีทอดและมะเขือม่วงทำเหมือนกันเลยค่ะพอเสร็จให้โรยชีสพาร์เมซานบางๆ และเทซอสเนื้อ และตามด้วย เบชาเมลข้างบน ใช้ไม้พายทำให้เรียบ พอเสร็จก็โรยหน้าด้วยชีสขูด(ชีสพาร์เมซานที่เหลือ)


6. อบมูซากัสที่อุณหภูมิ 190c° ไฟบน-ล่าง ประมาณ 90-100 นาที หรือจนกว่าจะสุกหน้าเบชาเมลจะเป็นสีน้ำตาลอ่อนๆ




หมายเหตุ


1. รอจนมูซากัสเย็นก่อนค่อยตัดเป็นชิ้นนะคะ(เพราะต้องรอเบชาเมลอยู่ตัวก่อนค่ะ)

2. เวลาอบขึ้นอยู่กับขนาด และรุ่นของเตาอบด้วยนะคะ 





วัตถุดิบทุกอย่างสามารถเพิ่ม หรือลดลงได้ตามความต้องการของผู้ปรุงอาหาร
ในส่วนของเจ้าของวิดีโอนี้ ได้ปรับปรุง ทั้งรสชาติ และเวลาในการปรุงเพื่อให้เข้ากับ
สถานการณ์ในครอบครัวนะคะ 😊




👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇


ถ้ามีข้อสงสัย หรือต้องการเสนอแนะอย่างไร ,,,,,ก็ยินดีแก้ไข และปรับปรุงค่ะ
รบกวนฝากคำถาม หรือข้อเสนอแนะ ไว้ที่คอมเม้นท์ข้างล่างเลยนะคะ
ขอบคุณค่ะ😘😘




No comments:

Post a Comment

Ταιλανδικό Noodle ρυζιού τηγανητό | Thai stir-fried Rice Noodles (Soft&Sticky) | ผัดหมี่แบบโบราณ เส้นเหนียวนุ่ม (แบบแม่ทำให้กิน)

  Ταιλανδικό Noodle ρυζιού τηγανητό  (μαλακό και κολλώδες) Συστατικά 2-3 κουταλιές της σούπας. ελαιόλαδο 2 αυγά + αλάτι + πιπέρι 2 σκελίδες ...