Tuesday, July 6, 2021

ซอสกุ้งใส่พาสต้าข้าวแบบคนกรีก | Κριθαράκι με γαρίδες | Shrimp with rice pasta

   





ชอสกุ้งใส่พาสต้าข้าว 


วัตถุดิบที่ใช้ 

 

น้ำมันมะกอก 2 ชต.

หอมแดงใหญ่ 1 หัว (150 กรัม)

กระเทียม 2 กลีบ (8 กรัม)

พริกหวาน 1 ผล (60 กรัม) 

กุ้ง 550 กรัม 

มะเขือเทศสับ 300 กรัม 

เกลือ 1/2 ชต. / เพิ่มตามความชอบ

พริกไทยดำ 1/2 ชช. 

พริกแดง 1/2 ชช. 

ปาปริก้าหวาน 1 ชช. 

เหล้ากรีก อูโซ่ 25 มล. 

พาสต้าแบบเม็ดข้าว 200 กรัม 

น้ำ 750 มล. หรือเพิ่มถ้าต้องการ 



ขั้นตอนการทำ  


1. เปิดไฟกลางๆ ตั้งหม้อ ใส่น้ำมันมะกอก จากนั้นใส่หอมสับ กระเทียมสับ พริกหวานสับ ผัดจนได้กลิ่นหอม 

2. พอหอมสุกได้ที่แล้ว ให้ใส่กุ้ง มะเขือเทศสับ ปรุงรสด้วย เกลือ พริกไทยดำ พริกแดง พริกปาปริก้า และเหล้ากรีกอูโซ่ คนส่วนผสมใก้เข้ากัน แล้วรอ 2-3 นาที จนแอลกอฮอล์ในเหล้าระหายหมด  จากนั้นให้เติมน้ำ 500 มล. ก่อน พอน้ำเดือด ปิดฝาประมาณ 20 นาที 

3. ชิมรสชาติ ใส่พาสต้าเม็ดข้าว  ถ้าน้ำไม่พอให้เติมน้ำ ตามสมควร คนจนพาสต้าสุก ก็ตักเสิร์ฟพร้อม เฟต้าชีส เมนูง่ายๆ ใช้เวลา ไม่มาก ก็ได้อิ่มอร่อยแบบคนกรีก แล้วค่ะ 

ปล. ถ้าใช้กุ้งสด ให้ตัดหัว ตัดนวด แล้วแยกไว้  แล้วเอามาทอดจนมันกุ้งออก แล้วตักเอาหัวกุ้งออก เอาน้ำมันกุ้ง มาใช้แทนส่วนของน้ำมัน จะทำให้รสชาติเข้นข้น และได้กลิ่นหอมและรสชาติของกุ้งแบบเต็มๆ เลยค่ะ เพื่อนๆลองทำดูนะคะ 





ขั้นตอนการทำ  / Instructions










Κριθαράκι με γαρίδες 

Shrimp with rice pasta 


Ingredients

2 tbsp.Olive oil 

1 large shallot (150 g)

2 cloves of garlic (8 g)

1 sweet pepper (60 g)

550g. Shrimp 

300g.  tomatoes chopped

1/2 tbsp. salt or more if needed

1/2 tsp. black pepper

1/2 tsp.Red pepper 

1 tsp.Sweet paprika 

25 ml. Greek Uzo liquor 

200 g. Rice grain pasta 

750 ml water (add more if desired) 



Instructions


1. Heat the pot on medium heat, add olive oil. Then add chopped onion, garlic, sweet pepper and stir until fragrant.

 

2. Once the ingredients in the pot is cooked, add shrimp, chopped tomatoes, season with salt, black pepper, red pepper, paprika and Greek Oyzo. Stir the ingredients together and wait a few minutes until the alcohol in the liquor is completely evaporate. Then add 500ml. of water first. When the water boils, close the lid and lower the heat for about 20 minutes.


3. Taste the sauce, then add the rice pasta. If the water is insufficient, add water as needed. Stir until the pasta is cooked. then serve with feta cheese.


P.S. If using fresh shrimp, cut off the head, and separate it, then fry until the shrimp's flavor came out in the oil, then removed the shrimp's head. Then used instead of the oil. These will make the food more taste, Try it!!!!  You will not disappoint!!!!








No comments:

Post a Comment

Ταιλανδικό Noodle ρυζιού τηγανητό | Thai stir-fried Rice Noodles (Soft&Sticky) | ผัดหมี่แบบโบราณ เส้นเหนียวนุ่ม (แบบแม่ทำให้กิน)

  Ταιλανδικό Noodle ρυζιού τηγανητό  (μαλακό και κολλώδες) Συστατικά 2-3 κουταλιές της σούπας. ελαιόλαδο 2 αυγά + αλάτι + πιπέρι 2 σκελίδες ...