Chocolate cake with Chocolate Ganache
Ingredients
155g All purposes flour
45g cocoa powder
1 tsp. Baking powder
1/2 tsp. Baking soda
1 tsp. Instant coffee
80ml. Hot water
220g granulated sugar
170g Greek plain yogurt
1 tsp. Vanilla extract
1/4 tsp. Salt
80ml. Vegetable oil
1 large egg
For Chocolate Ganache
100g dark chocolate (74%)
50g sugar
1 tsp. Vanilla extract
200ml heavy cream
Instructions
1. Preheat oven to 180°C top, and bottom. Line 9 inch circle baking pan.
2. Shift together the flour, coaco powder, baking powder, baking soda. Set aside.
3. Mix the instant coffee with hot water until incorporated. Pour in sugar, yogurt, vanilla extract, salt, egg, and then whisk until combined.
4. Pour in the dry mixture, and whisk well together.
5. Pour in the baking tray, and bake for about 28 minutes, or until the toothpick comes out clean.
6. Heat small pot on low, put dark chocolate, sugar, heavy cream on low flame. Whisk until all ingredients melted incorporated. Let temperatures drop down to warm, then pour over the cool cake.
7. Chill for 30 minutes and Enjoy!!
Hope you guys enjoy baking ❤❤
ขั้นตอนการทำ | Instructions
เค้กช็อกโกแลตกับช็อกโกแลตกานาช
วัตถุดิบที่ใช้
แป้งสาลีอเนกประสงค์ 155 กรัม
ผงโกโก้ 45 กรัม
ผงฟู 1 ชช.
เบคกิ้งโซดา 1/2 ช้อนชา
กาแฟสำเร็จรูป 1 ช้อนชา
น้ำร้อน 80 มล.
น้ำตาลทรายละเอียด 220 กรัม
โยเกิร์ตกรีกรสธรรมชาติ 170 กรัม
สารสกัดจากวานิลลา 1 ช้อนชา
เกลือ 1/4 ช้อนชา
น้ำมันพืช 80 มล.
ไข่ไก่(ขนาดใหญ่) 1 ฟอง
สำหรับช็อกโกแลตกานาช
ดาร์กช็อคโกแลต(74%) 100 กรัม
น้ำตาล 50 กรัม
สารสกัดจากวานิลลา 1 ช้อนชา
เฮฟวี่ครีม 200 มล
ขั้นตอนการทำ
1. เปิดเตาอบอุ่นไว้ที่อุณหภูมิ 180℃ ไฟบน–ล่าง เตรียมถาดอบขนาด 9 นิ้ว
2. ร่อนแป้งสาลีอเนกประสงค์, ผงโกโก้, ผงฟู และ เบคกิ้งโซดา ให้เข้ากัน และพักไว้
3. ผสมกาแฟสำเร็จรูปกับน้ำร้อน คนให้เข้ากัน เทน้ำตาล โยเกิร์ต วานิลลาสกัด เกลือ น้ำมันพืช ไข่ไก่ แล้วตีให้เข้ากัน
4. เทส่วนผสมแห้งลง แล้วคนให้เข้ากัน จนได้ส่วนผสมที่ออกหนืดๆ
5. เทลงในถาดสำหรับอบและอบประมาณ 28 นาทีหรือจนกว่า เค้กจะสุก
6. เปิดไฟตั้งหม้อ ใช้ไฟต่ำ ใส่ดาร์กช็อกโกแลต น้ำตาล วานิลลา เฮฟวี่ครีม ลงในหม้อ คนจนส่วนผสมทั้งหมดละลายรวมกัน ปิดไฟ รอให้อุณหภูมิลดลงเหลืออุ่นนิดๆแล้วเทราดลงบนเค้กที่เย็นตัวแล้ว
7. เข้าตู้เย็น 30 นาที เพื่อให้เค้กเซ็ตตัว ทานคู่กับชา หรือ กาแฟ หรือจะทานเป็นของหวานก็ อร่อย ออกหวานนิดๆ และที่สำคัญได้กลิ่นหอมยั่วยวนของช็อกโกแลตแบบเต็มๆเลยค่ะ
ขอให้ทุกๆท่านมีความสุขในการทำขนมนะคะ❤❤
No comments:
Post a Comment